Tanggung azab ingkar arahan – Metro


Tanggung azab ingkar arahan

Oleh Shamsul Munir Safini
shamsulmunir@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KANGAR: Sekumpulan pelajar lelaki berusia 15 tahun bertindak membelasah seorang rakan sekolah sehingga separuh mati berikutan keengganan mangsa menyertai kumpulan mereka selain mengingkari arahan supaya memukul rakan sekelasnya.

Dalam kejadian jam 1.15 tengah hari Isnin lalu, mangsa, Muhammad Shafuan Shari, 15, ditampar, ditumbuk dan diterajang lima pelajar lain tanpa belas kasihan di koridor tingkat atas bangunan tiga tingkat sekolah itu.
Ibu mangsa, Maria Mawarni Mahamud, 35, berkata anaknya didatangi lima pelajar terbabit selepas menduduki ujian di kelas dan memintanya memukul seorang pelajar yang juga rakan sekelasnya.

 

“Namun, anak saya enggan menuruti arahan itu. Berikutan itu, anak saya dibelasah tanpa belas kasihan oleh lima pelajar terbabit sehingga menyebabkan dia hampir terjatuh tetapi bernasib baik apabila sempat berpaut pada besi pemegang tangga,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Gelam, Simpang Empat, di sini, semalam.
Beliau berkata, Muhammad Shafuan yang juga anak sulung daripada empat beradik itu turut diugut agar tidak melaporkan kejadian itu kepada pihak sekolah jika mahu selamat.
“Sebaik pulang dari sekolah, dia menceritakan kejadian yang menimpanya dan berikutan itu, saya membawanya ke klinik berhampiran untuk mendapatkan rawatan sebelum membuat laporan di Balai Polis Simpang Empat,” katanya.

 

 

Maria berkata, dia kesal dengan kejadian itu dan meminta pihak sekolah dan Jabatan Pelajaran Perlis mengambil tindakan tegas ke atas pelajar terbabit kerana perbuatan itu tidak boleh diterima.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kangar, Superintendan Abdul Rahman Mohd Noordin mengesahkan pihaknya menerima laporan kes itu dan siasatan dilakukan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s