Peranan pusat sumber sekolah perlu dipertingkat – Kosmo


Peranan pusat sumber sekolah perlu dipertingkat

 

Oleh NOR IDAYU BOSRO
idayu.bosro@kosmo.com.my

 

MUHYIDDIN (tengah) melancarkan Kempen Nilai-Nilai Murni 1Malaysia sambil diperhatikan Mahathir (kanan) dan Rais di Kuala Lumpur semalam.

 

KUALA LUMPUR – Kementerian Pelajaran dan Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan akan merangka satu strategi bersama yang komprehensif untuk meningkatkan fungsi dan peranan pusat sumber sekolah.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, peranan pusat sumber sekolah sebagai nadi budaya membaca dalam kalangan generasi muda wajar diperkasakan selaras dengan usaha menambah baik sistem pendidikan negara.

Menurutnya, sehingga kini terdapat 12,382 buah perpustakaan di seluruh negara dengan 9,721 buah daripadanya merupakan pusat sumber sekolah.

“Berdasarkan perangkaan itu, saya melihat pusat sumber sekolah mempunyai potensi yang cukup besar untuk dipertingkatkan dari segi mutu dan capaian perkhidmatannya.

“Penggunaan perpustakaan digital juga perlu diperluas bagi membolehkan pengguna membaca buku dan pelbagai bahan ilmiah dalam bentuk digital secara atas talian,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s