Audit fizikal sekolah – Metro


Audit fizikal sekolah

Oleh Muhd Izawan Baharin
izawan@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Meningkatkan kualiti kemudahan sekolah di seluruh negara sentiasa menjadi keutamaan kerajaan kerana langkah terbabit sekali gus mampu menambah baik mutu pendidikan kepada murid.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau sudah mengambil inisiatif membuat audit fizikal sekolah di seluruh negara bagi mengetahui keadaan semua bangunan yang terdapat di sekolah.
“Mulai tahun depan, Kementerian Pelajaran akan memperuntukkan sebahagian belanjawan yang diterima untuk penyelenggaraan kemudahan sekolah supaya ia selesa, sempurna dan selamat bagi murid serta warga pendidik.

 

“Kita mahu memperbaiki mutu pendidikan kerana dalam tempoh lapan tahun sebelum menjelang 2020, kita perlu menyediakan sumber manusia mahir bagi mengisi keperluan di sektor ekonomi utama negara,” katanya pada Majlis Penyerahan Bantuan Khas Ke Sekolah-Sekolah Seluruh Malaysia di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, semalam.
Hadir sama, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon dan Datuk Seri G Palanivel, Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr S Subramaniam, Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong dan Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran, Datuk Rosli Mohamed.
Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, kementerian sentiasa pragmatik dalam menangani cabaran pelbagai kategori sekolah, walaupun pada masa sama perlu bersikap realistik dalam mengambil kira cita rasa dan pilihan masyarakat majoriti di samping melakukan perancangan projek pembangunan pendidikan berdasarkan peruntukan terhad.

 

 

“Kerajaan perlu melaksanakan agenda Memperkasakan Sekolah Kebangsaan sebagai komitmen kepada masyarakat majoriti agar sekolah kebangsaan sebagai sekolah aliran perdana mendapat pembelaan sewajarnya. “Bagaimanapun, ia tidak bermakna kerajaan mengabaikan sekolah bantuan lain seperti Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC), Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT), sekolah mubaligh dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) kerana kementerian selama ini berusaha membantu serta sekolah ini tidak pernah dipinggirkan daripada program utama pendidikan,” katanya. Beliau berkata, Peruntukan Bantuan Khas RM987.1 juta kepada sekolah di Malaysia yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semasa pembentangan Bajet 2012 mampu menjadi pemangkin utama pembangunan pendidikan.
“Sebanyak RM87.1 juta peruntukan tambahan diberikan bagi pembinaan dan naik taraf surau sekolah di seluruh negara yang menjadi sebahagian daripada Projek Insentif Luar Bandar membabitkan 849 projek.

 

“Peruntukan pembangunan surau itu diharap dapat membantu pihak sekolah menyediakan ruang lebih selesa bagi menjalankan pelbagai program keagamaan selain aktiviti akademik untuk pelajar,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s