Matlamat tinggi penentu kejayaan pelajar – Berita Harian


Matlamat tinggi penentu kejayaan pelajar

Oleh Rosdi Ismail
rosdi@bharian.com.my
2012/05/21

CALON Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) disaran menetapkan matlamat tinggi untuk mencapai kejayaan cemerlang dalam peperiksaan hingga melayakkan mereka meneruskan pengajian ke universiti.

Timbalan Pengarah Tabung Haji (TH) Terengganu, Azilah Itam, berkata matlamat itu memberikan mereka gambaran jelas mengenai hala tuju seterusnya gigih untuk mencapai hasrat berkenaan.

Beliau berkata, calon hendaklah menggunakan peluang disediakan pelbagai pihak dalam usaha membantu mereka untuk cemerlang dalam peperiksaan.

Seminar Skor A SPM tajaan Tabung Haji menerusi Kelab TaHa adalah medan terbaik untuk pelajar memperbaiki kekurangan diri selain menambah pengetahuan mengenai cara menjawab soalan dengan tepat. – Azilah Itam, Timbalan Pengarah Tabung Haji (TH) Terengganu

“Seminar Skor A SPM tajaan Tabung Haji menerusi Kelab TaHa adalah medan terbaik untuk pelajar memperbaiki kekurangan diri selain menambah pengetahuan mengenai cara menjawab soalan dengan tepat.

“Menyedari kepentingan dan keprihatinan membantu calon SPM, TH sentiasa memastikan seminar dimanfaatkan pelajar kerana memberi peluang mereka berkomunikasi dengan guru pakar untuk menyelesaikan masalah pembelajaran,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Seminar Skor A SPM tajaan TH dengan kerjasama Unit Pendidikan Berita Harian di dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Nering, Jertih, Terengganu, baru-baru ini.

Lebih 270 calon SPM daripada beberapa sekolah menengah sekitar daerah Besut, Jertih, Kemaman, Dungun, Kuala Berang dan Kuala Terengganu menghadiri seminar itu. Hadir sama, Pengurus TH Daerah Besut, Mohamed Ghazali Majid.
Pelajar SMK (Agama), Nurul Ittifaq, Kuala Besut, Norsuhada Mohd Shafie, berkata dia memperoleh banyak ilmu tambahan dan kelebihan itu membolehkannya memahami sesuatu topik sukar.

Pemahaman itu katanya, memberi peluang dia menjawab soalan dengan tepat.

“Contohnya, guru pakar pakar subjek Bahasa Melayu memberi penerangan jelas dan tepat mengenai ejaan perkataan yang betul serta penulisan karangan menepati kehendak soalan,” katanya.

Rakannya, Abdul Mukmin Amir Azha, berkata dia lebih faham dan mendapat maklumat terkini mengenai cara menjawab soalan yang betul terutama bagi subjek Bahasa Inggeris dan Matematik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s