NUTP: Guru bertugas di jabatan juga nikmati kenaikan pangkat – Bernama


NUTP: Guru bertugas di jabatan juga nikmati kenaikan pangkat

21 Mei 2012

GEORGETOWN – Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) hari menyangkal dakwaan guru yang dipindah bertugas ke jabatan pelajaran negeri serta pejabat pelajaran daerah dipinggirkan daripada kenaikan pangkat.

Sebaliknya kata Presiden kesatuan Hashim Adnan, NUTP sudah menghantar kertas kerja kepada Kementerian Pelajaran, menyarankan agar guru terbabit turut dipertimbang untuk kenaikan pangkat.

“Memang kementerian beri keutamaan kepada mereka yang mengajar di sekolah dahulu  tetapi ia tidak bermakna mereka yang bertugas di jabatan pelajaran negeri dan pejabat pelajaran daerah di pinggirkan, beri sedikit masa dan kami tetap akan bela nasib mereka ini,” katanya ketika di hubungi Bernama ,di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas keluhan sekumpulan guru di sini semalam, yang mendakwa mereka kini dianak tirikan daripada segi kenaikan pangkat setelah dipindah bertugas ke pejabat pelajaran, selepas menjadi penolong kanan sekolah yang cemerlang.

Mengulas lanjut, Hashim berkata NUTP menyedari masalah itu dan menganggap kelompok terbabit masih lagi guru dan akan menerima hak yang sama dengan guru di sekolah.

“…mereka merupakan guru yang  cemerlang, oleh itu terpilih untuk kenaikan pangkat dan bertugas di jabatan, jangan risau  tentang kenaikan pangkat yang diumumkan baru-baru ini,” katanya.

Pada sambutan Hari Guru 16 Mei lepas, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran mengumumkan seramai 24,053 guru yang memenuhi syarat  tempoh perkhidmatan akan dipertimbangkan untuk kenaikan pangkat, mulai 1 Jun hingga 31 Dis  ini.

Kumpulan itu merangkumi 8,222 guru lepasan ijazah dan 15,831 lepasan diploma. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s