Bekas presiden Majlis Pengetua Sekolah Malaysia dipilih tokoh guru Negeri Sembilan – Bernama


Bekas presiden Majlis Pengetua Sekolah Malaysia dipilih tokoh guru Negeri Sembilan

2012/05/23

SEREMBAN: Bekas presiden Majlis Pengetua Sekolah Malaysia, Datuk Azam Md Atan dipilih sebagai penerima Anugerah Tokoh Guru Negeri Sembilan 2012, pada majlis sambutan Hari Guru peringkat Negeri Sembilan 2012, di sini, malam tadi.

Azam, 59, yang kini sudah bersara dipilih untuk menerima anugerah itu hasil jasa dan sumbangannya yang amat besar kepada pembangunan pendidikan di negeri ini.

Ketika ditemui pemberita selepas menerima anugerah tersebut yang disampaikan Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan, Azam berkata, memberi perhatian sepenuhnya terhadap murid adalah prinsip yang harus dipegang setiap guru.

Katanya, cabaran guru yang semakin bertambah hari ini dengan kepesatan teknologi juga memerlukan kesabaran guru dalam mendidik setiap anak muridnya.

“Guru perlu bersabar, cabaran hari ini semakin bertambah dan murid sekarang memerlukan perhatian yang lebih daripada guru untuk memastikan mereka berjaya,” katanya.

Azam yang berasal dari Nilai, dekat sini berkhidmat sebagai guru selama 34 tahun di 10 sekolah dan menjadi pengetua selama 19 tahun di sembilan sekolah.

Terdahulu Mohamad dalam ucapannya berkata, tanggungjawab guru adalah amat penting dalam membangunkan modal insan dan melahirkan golongan cerdik pandai yang akan mentadbir negara ini suatu hari nanti.
“Membangunkan negara bukan hanya inftrastruktur dan kemudahan lain tapi yang lebih penting adalah membangunkan modal insan. Di sinilah letaknya tanggungjawab guru,” katanya.

Pada majlis yang diadakan di padang Majlis Perbandaran Seremban itu, Mohamad turut menyampaikan empat anugerah lain termasuk Anugerah Khas Lonjakan Akademik, Anugerah Terbaik Akademik dan Anugerah Guru Cemerlang serta Anugerah Guru Inovatif.

Lebih 10,000 guru, guru besar dan pengetua dari semua sekolah di negeri itu diraikan pada majlis yang diadakan sempena sambutan Hari Guru pada 16 Mei lalu.

– BERNAMA

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s