Keluarga mahu lelaki dihukum – Metro


Keluarga mahu lelaki dihukum

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

TAIPING: Keluarga Allahyarham Nur Afifah Mohd Zahuri, 16, yang mati di Lombok, Indonesia, mendesak kerajaan Malaysia dan pihak berkuasa mengambil tindakan tegas mengheret lelaki yang melarikan pelajar tingkatan empat itu ke muka pengadilan.

Bapa mangsa, Mohd Zahuri Idris, 47, berkata walaupun reda dengan takdir namun dia mahu lelaki Lombok dikenali sebagai Mohamad Yani, 20-an, itu dibicarakan.
Afifah dilarikan 18 April lalu ke Lombok dan selepas dia meninggal dunia di Rumah Sakit Bhayan Kara Bolda, Lombok, pada 6 Mei lalu, Mohamad Yani menghilangkan diri.

 

“Saya harap kerajaan melalui polis, imigresen dan kerjasama baik kerajaan Indonesia, membawa lelaki itu negara ini untuk disiasat dan dikenakan tindakan kerana melarikan anak saya.
“Ini sebagai pengajaran dan ingatan kepada sesiapa saja supaya tidak sewenang-wenangnya melarikan penduduk negara ini ke Indonesia.
“Saya difahamkan, kebanyakan gadis Malaysia yang dilarikan lelaki Lombok menggunakan pukau dan ilmu hitam sehingga mereka menurut saja apa yang dikehendaki lelaki,” katanya selepas pengebumian jenazah anaknya di Tanah Perkuburan Islam Masjid Hidayah, Asam Kumbang, semalam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s