Warga emas mengaku noda ubah pengakuan – Metro


Warga emas mengaku noda ubah pengakuan

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

JOHOR BAHRU: Selepas lima hari mengaku bersalah merogol anak jiran berusia 11 tahun dua bulan di sebuah rumah rakit di Kampung Sungai Melayu, Gelang Patah di sini, pada 12 Mei lalu, seorang nelayan berusia 70 tahun menukar pengakuannya kepada tidak bersalah, semalam.

Mustapa Mohd Amin yang berasal dari Perling di sini, menukar pengakuan kepada tidak bersalah itu di Mahkamah Sesyen Johor Bahru.
Pengakuan terbabit menimbulkan kejutan kerana warga emas itu pada awalnya mengaku bersalah terhadap tuduhan berkenaan ketika pendakwaan terhadapnya dilakukan pada Jumaat lalu di depan Hakim Zamri Bakar di wad Hospital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru berikutan tertuduh mendapatkan rawatan asma.

 

Zamri yang mendengar pengakuan Mustapa kemudian meminta tertuduh melantik peguam bela.
Zamri turut membenarkan tertuduh diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin.
Beliau kemudian menetapkan 13 hingga 20 Jun ini sebagai tarikh perbicaraan.

 

 

Tertuduh didakwa merogol seorang kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun dua bulan di sebuah rumah rakit di Kampung Sungai Melayu, Gelang Patah.
Tuduhan dibuat mengikut Kesalahan itu didakwa itu dilakukan pada jam 5 petang dan Mustapa didakwa mengikut Seskyen 376 (2) (e) Kanun Keseksaan, sabit kesalahan boleh dipenjara 30 tahun dan sebatan.

 

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Norashikin Ibrahim.
Difahamkan, tertuduh yang menghuni rumah rakit tinggal berjauhan dengan keluarga yang menetap di Terengganu sejak beberapa tahun lalu dan mempunyai beberapa anak.
Bagaimanapun, tiada waris tertuduh hadir di mahkamah, semalam. Sebelum ini, tertuduh yang dimasukkan ke wad HSA di Blok D mengangguk kepala apabila namanya disebut jurubahasa ketika membacakan pertuduhan, Jumaat lalu.
Ketika itu, dia mengaku bersalah dan meminta supaya dikenakan hukuman ringan kerana sudah tua selain menghidap asma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s