Patah paha elak sekatan polis – Metro


Patah paha elak sekatan polis

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KANGAR: Seorang pelajar lelaki patah paha kanan selepas terjatuh daripada motosikal ketika cuba mengelak sekatan polis di persimpangan berhadapan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK), Datuk Sheikh Ahmad, Arau, dekat sini, tengah hari kelmarin.

Dalam kejadian jam 1 tengah hari, mangsa, Mohd Sahafik Mohd Ishak pelajar tingkatan empat dari Kolej Vokasional Arau, mendakwa hilang kawalan sebelum terbabas apabila motosikal ditunggangi ditendang anggota polis berpakaian biasa yang mengekorinya.
Bapa mangsa, Mohd Ishak Mohd Noh, 58, berkata, anaknya terpaksa menjalani pembedahan untuk memasukkan besi pada tulang paha kanan selepas terbabit kemalangan. Katanya, Mohd Sahafik memaklumkan mengalami kecederaan selepas motosikal ditunggangi bersama rakan sekolah ditendang anggota polis dikenali Skuad 42 yang berpakaian biasa ketika dalam perjalanan pulang ke rumah di Kampung Pondok di sini.

 

“Mohd Sahafik mengaku berpatah balik apabila melihat sekatan jalan raya. Tiba-tiba seorang lelaki yang menunggang sebuah motosikal menendang motosikal anak saya hingga terbabas.
“Anak saya mengerang kesakitan sambil memegang pahanya sebelum dibawa ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) Kangar menggunakan sebuah kereta peronda polis untuk menerima rawatan,” katanya.
Mohd Ishak bertindak membuat laporan di Balai Polis Arau pada petang hari kejadian kerana tidak berpuas hati tindakan anggota polis melaksanakan tugas hingga menyebabkan anaknya cedera parah.

 

 

Susulan kejadian itu, seorang penghulu, Ahmad Razin Yob yang kebetulan berada di tempat kejadian turut membuat laporan kira-kira jam 3 petang hari kejadian dan meminta polis menjelaskan prosedur operasi standard (SOP) yang digunakan skuad 42 hingga mendatang kecederaan kepada pelajar itu .
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Arau, Superintendan Mohd Nadzri Hussain, ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berkenaan.

 

Katanya, siasatan awal mendapati pelajar berkenaan tidak membawa MyKad dan tidak memiliki lesen memandu. Pihaknya meminta saksi kejadian tampil memberi keterangan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s