Bantu anak peneroka berjaya – Sinar Harian


Bantu anak peneroka berjaya

NOR’AIN MD ZAIN
28 Mei 2012
Bantu anak peneroka berjaya
Adnan (kiri) beramah mesra dengan guru dan peneroka selepas merasmikan program
Jubli Perak SK Felda Lepar Utara Tiga.

JERANTUT – Kerajaan Negeri menghargai jasa guru yang bertugas di sekolah dalam kawasan Felda di negeri ini, yang disifatkan sebagai acuan pembangunan modal insan dalam kalangan anak peneroka.

Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob berkata, tanpa guru terlatih dan berintegriti, Felda masih tidak membangun dari aspek kerangka pembangunan modal insan walaupun prasarana pendidikan yang hebat berbanding di tempat lain.

Menurutnya, difahamkan terdapat segelintir pendidik yang datang dari luar negeri ini sudah bertugas lebih 25 tahun di kawasan Felda.

“Kita hargai jasa mereka yang bertugas di kawasan Felda kerana guru yang berintegriti adalah mereka yang memasyarakatkan diri mereka Felda kerana guru yang berintegriti adalah mereka yang memasyarakatkan diri mereka dan melaksanakan tanggungjawab mendidik anak-anak peneroka.

“Bukan sahaja mendidik, malahan mereka juga menjadi sebahagian daripada ahli kariah (masyarakat) di setiap tanah rancangan negeri ini,’’ katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan program Jubli Perak, Sekolah Kebangsaan (SK) Felda Lepar Utara Tiga.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pulau Tawar, Datuk Dr Ahmad Shukri Ismail; Adun Tahan, Datuk Wan Amizan Wan Abdul Razak dan Setiausaha Umno Jerantut, Datuk Zulkarmi Abu Bakar.

Adnan berkata, tempoh perkhidmatan di sesebuah tempat tidak boleh dijadikan ukuran kepada kecemerlangan dan bakti guru, namun dilihat dari sudut komitmen serta integriti mereka menghasilkan ramai anak peneroka yang berjaya dalam bidang profesional di dalam dan luar negara.

Menurutnya, perkara itulah yang diperkatakan sebagai transformasi pembangunan pendidikan yang dizahirkan menerusi kesungguhan guru berkenaan dalam menyuntik pengetahuan anak peneroka di sini.

“Pencapaian Felda hari ini ke arah masyarakat kelas menengah berasaskan kekuatan ekonomi, juga disumbangkan oleh peranan guru yang melakar intelektual dan kemahiran sumber manusia dalam pelbagai disiplin kepada anak-anak peneroka.

“Justeru kita harap ibu bapa terus memberikan kerjasama dan menghargai jasa serta pengorbanan diberikan guru dalam mendidik anakanak selama ini, selain menjauhi segala dakyah negatif yang dilemparkan pembangkang,” katanya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s