Guru kaunseling SK Rawai seru murid berbudi pada ibu – Sinar Harian


Guru kaunseling SK Rawai seru murid berbudi pada ibu
WARTAWAN SINAR HARIAN
1 Jun 2012
BUKIT PAYONG – Islam meletakkan ibu pada kedudukan yang tinggi dan mulia sejajar dengan pengorbanan yang dilakukan sejak mengandung sehinggalah anak dewasa dan menjadi manusia di bawah didikan mereka.

Menurut seorang penceramah, Aziz Harun, ia dapat dibuktikan sebaik sahaja seorang ibu melihat anak yang dilahirkan selamat dan sempurna, wajah ibu yang berkerut menahan kesakitan bertukar dengan senyuman dan linangan air mata kegembiraan.

“Belum hilang sakit bersalin, terpaksa pula berjaga malam kerana rengekan dan karenah si bayi yang masih belum mengerti apa-apa. Namun demi anak, seekor lalat mahupun nyamuk tidak akan dibiarkan hinggap pada badan. “Tanpa pertimbangan yang waras, mudah sahaja untuk kita berkata ia adalah lumrah bagi setiap manusia yang bergelar ibu. Namun jika menghalusi pengorbanan mereka, segunung emas belum tentu dapat membayar kasih sayang dicurahkan,” katanya.

Aziz yang juga merupakan guru kaunseling di Sekolah Kebangsaan (SK) Rawai berkata demikian pada sesi kaunseling bersama 130 murid dari SK Bukit Payong yang menyertai Program Motivasi dan Kecemerlangan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) di sini.

Mengulas lanjut, menurutnya, betapa besarnya pengorbanan ibu yang perlu anak hargai sehingga Rasulullah SAW sendiri menyuruh kita berbuat baik tiga kali kepada mereka yang bergelar ibu sebelum kepada ayah walaupun ayah adalah ketua keluarga.

“Malah, dalam satu hadis yang lain, Rasulullah pernah menyebut bahawa syurga di bawah tapak kaki ibu yang mana mentaati mereka adalahsyarat untuk masuk ke syurga,” katanya. Sehubungan itu, setiap anak dituntut agar sentiasa berbuat baik kepada ibu masing- masing termasuk memenuhi keperluan material, memberikan kasih sayang serta menjaga hati mereka agar tidak tersinggung oleh perbuatan mahupun kata-kata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s