‘Saya pun mampu berjaya’ – Metro


‘Saya pun mampu berjaya’
Oleh Zatul Iffah Zolkiply
zatuliffah@hmetro.com.my

KUALA TERENGGANU: Tidak dapat bergerak selincah kanak-kanak seusianya kerana menghidap penyakit sendi lembik atau Arthrogyroposis Multiplex Congenita With Bilateral Ctev tidak mematahkan semangat murid tahun lima Sekolah Kebangsaan Bukit Payong, Marang untuk mengejar cita-citanya menjadi pendidik.

Kesungguhan Nur Fatihah Abdul Karim, 11, mengejar cita-citanya dapat dilihat dengan pencapaian cemerlang dalam peperiksaan apabila memperoleh 5A dalam peperiksaan akhir tahun lalu.
Menurut anak sulung daripada empat beradik itu, penyakit yang dihidapinya sejak kecil membataskan pergerakannya apabila tidak mampu menggerakkan tangan dan kaki seperti orang lain.

“Sebelum ini, saya sering menangis apabila mengenangkan kekurangan diri apatah lagi apabila melihat rakan boleh bermain dan berlari membuatkan saya rasa kerdil.
“Namun, dorongan ibu bapa, keluarga, guru dan rakan menjadikan saya kuat dan menerimanya sebagai ujian.
“Saya sedar tidak sepatutnya menjadikan penyakit ini alasan untuk kelihatan lemah dan perlu membuktikan saya mampu berjaya seperti individu normal,” katanya selepas menerima kunjungan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said dan isteri, Toh Puan Seri Norliza Mahmud di Kampung Gong Kiat, di sini, semalam.

Nur Fatihah yang lebih dikenali Along dalam keluarganya berkata, sebelum ini dia langsung tidak dapat menulis atau makan sehingga terpaksa bergantung kepada ibunya, Mahani Mat Leha, 32, dan ayahnya, Abdul Karim Abdullah, 39.
“Namun, dengan kesabaran dan tunjuk ajar ibu bapa serta guru di sekolah, saya boleh menulis menggunakan jari tangan dan mengulang kaji pelajaran dengan e-Book walaupun menggunakan jari kaki,” katanya.

Sementara itu, Ahmad berkata, kerajaan negeri akan mencari penyelesaian bagi membantu Nur Fatihah dan sudah menghubungi doktor pakar saraf di Kuala Lumpur bagi membolehkan pemeriksaan lanjut dijalankan.
“Kami akan menghantar Nur Fatihah mendapatkan rawatan secepat mungkin dan kos ditanggung kerajaan negeri. “Kami juga akan membantu keluarga ini memberi keperluan harian Nur Fatihah seperti lampin pakai buang dan ubat.
Sementara itu, Mahani melahirkan rasa terharu dan terima kasih dengan kunjungan Menteri Besar serta isteri.
“Sebagai ibu, saya mahu melihatnya membesar seperti rakan seusianya dan berharap kunjungan Menteri Besar memberi sinar baru kepada Nur Fatihah.
“Dengan pendapatan suami RM1,000 sebagai penjual ikan, bantuan mendapatkan rawatan pakar dan keperluan harian sedikit sebanyak meringankan beban kami sekeluarga,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s