‘Beri peluang kenali dunia’ – Metro


‘Beri peluang kenali dunia’
KANGAR: “Peluang memiliki komputer netbook 1Malaysia memberi kemudahan kepada saya untuk mengenali dunia tanpa sempadan, selain menjadi lebih celik teknologi maklumat (IT) kerana sebelum ini tidak mampu memilikinya akibat faktor kewangan.”

Begitu kata pelajar, Mohd Fitrie Yusoff, 14, dari Padang Keria, Simpang Empat, apabila menerima bantuan komputer berkenaan di bawah program Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) pada tahun lalu.
Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Syed Saffi berkata, dia gembira apabila namanya terpilih bagi menerima bantuan komputer berkenaan.

Menurutnya, komputer itu membuka minda dia dan rakan sekali gus menambah pengetahuan selain memperolehi maklumat hanya di hujung jari.
“Sebelum ini, saya hanya berpeluang menggunakan komputer ketika di sekolah, tetapi tempoh masa penggunaannya terhad. Justeru, apabila ada netbook sendiri, saya boleh menggunakannya untuk menambah pengetahuan,” katanya.
Sementara itu, bagi pelajar prauniversiti SMK Syed Hassan, di sini, Mohd Afif Hashim, 18, berkata, bantuan komputer netbook yang diperolehi secara percuma membantu dia melakukan carian mengenai kerja sekolah dengan lebih mudah.

“Sebarang maklumat bagi menyiapkan kerja sekolah boleh dirujuk di Internet dengan menggunakan netbook ini memandangkan saya bakal menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) pada tahun depan,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s