Budak 12 tahun nyaris jadi mangsa culik – Sinar Harian


Budak 12 tahun nyaris jadi mangsa culik
WARTAWAN SINAR HARIAN
10 Jun 2012

AZISMAN
IPOH – Seorang kanak- kanak perempuan berhadapan situasi cemas apabila diculik dua lelaki ketika dalam perjalanan ke sekolahnya untuk aktiviti ko-kurikulum.

Pelajar yang dikenali sebagai Devi, 12, itu bagaimanapun terselamat apabila bertindak melompat keluar dari kereta penculik berkenaan ketika menghampiri lampu isyarat trafik di Jalan Lahat di sini, awal pagi semalam.

Kejadian berlaku ketika Devi sedang berjalan kaki sambil diekori dua lelaki yang menutup sebahagian muka dengan kain yang menawarkan untuk menumpangkannya ke sekolah.

Bagaimanapun mangsa menolak pelawaan itu dan terus berjalan tetapi dengan pantas seorang daripada mereka terus menariknya masuk ke dalam kereta.

“Saya cuba melawan dan menjerit tetapi lelaki itu mengikat mulut saya dengan kain sambil berulang kali menyatakan dia bukan mahu menculik saya, sebelum kembali ke tempat duduk penumpang depan dan meninggalkan saya berseorangan di belakang.

“Saya menyedari kereta itu membuat pusingan U dan memecut laju ke arah Batu Gajah tetapi memperlahankan kenderaan apabila menghampiri lampu isyarat, ketika itulah saya membuka kunci pintu dan melompat keluar lalu lari sekuat hati,” katanya ketika menceritakan detik-detik cemas itu.

Selepas berjaya melepaskan diri, dia berlari menuju ke restoran berdekatan untuk meminta bantuan kerana salah seorang daripada penculik itu mengejarnya.

Dengan bantuan orang ramai, Devi kemudiannya menelefon ibunya, S Nagamah, sebelum membuat laporan polis di Balai Polis Bukit Merah.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Azisman Alias, ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian itu dan pihak polis masih menyiasat kes berkenaan.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s