Simpan buku bank untuk kawalan – Sinar Harian


Simpan buku bank untuk kawalan
WARTAWAN SINAR HARIAN
11 Jun 2012
SHAH ALAM – Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) mengarahkan pihak sekolah menyimpan buku bank murid berkeperluan khas bagi tujuan kawalan.

Ketua Komunikasi Korporatnya, Pauzan Ab Majid berkata, tindakan dilakukan selaras pekeliling bilangan 1/2012 berkaitan Surat Pekeliling Ikhtisas Prosedur Pengurusan Elaun Murid Khas (EMK).

Menurutnya, ibu bapa hanya boleh mengeluarkan RM300 dalam tempoh dua bulan untuk perbelanjaan keperluan anak jagaan mereka.

“Penjaga boleh berbincang dan berjumpa dengan Penolong Kanan Pendidikan Khas atau Penyelaras Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) bagi murid pendidikan khas.

“Bagi murid orang kurang upaya (OKU) di aliran perdana boleh berhubung dengan Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) jika memerlukan pengeluaran melebihi daripada had pengeluaran ditetapkan,” katanya mengulas aduan ibu bapa pelajar pendidikan khas dari dua sekolah di USJ yang tidak berpuas hati berikutan pihak sekolah mengeluarkan arahan supaya buku akaun bank milik anak mereka perlu disimpan di sekolah.

Pauzan berkata, murid OKU yang bersekolah di sekolah kerajaan hanya boleh menerima satu bantuan kewangan dalam satu-satu masa, sama ada bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau EMK.

Pihaknya mencadangkan supaya penjaga berbincang terlebih dahulu dengan pihak sekolah dan mencari jalan penyelesaian terbaik demi persekolahan anak mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s