Johor sentiasa ambil berat kebajikan SJKC – Bernama


Johor sentiasa ambil berat kebajikan SJKC

19 Jun 2012
JOHOR BAHRU – Kerajan negeri Johor sentiasa mengambil berat tentang kebajikan, pembangunan dan permasalah yang dihadapi oleh Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) di negeri ini.

Goh Tee Tee (BN-Tangkak) berkata, ia jelas ditunjukkan melalui pengagihan bantuan dan sokongan berterusan kerajaan terhadap hal pendidikan di SJKC.

“Hal ini dibuktikan di 11 buah SJKC di Parlimen Ledang yang mana telah mendapat peruntukan khas Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman sejak tahun 2008 dengan jumlah peruntukan sebanyak RM5.5 juta.

“Malah sekolah menengah persendirian atau sekolah swasta juga tidak ketinggalan dalam mendapat sentuhan dan perhatian Menteri Besar…sebagai contoh SMJK Pei Hwa di Sungai Mati, Muar yang menerima peruntukan sebanyak RM1.08 juta,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sesi perbahasan menjunjung kasih titah ucapan Sultan Johor sempena perasmian persidangan kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor kali ke-12 di sini hari.

Beliau yang mewakili kaum Tiong Hua di kawsan Parlimen Ledang amat berterima kasih dengan keprihatinan tersebut sekaligus menunjukkan kerajaan negeri tidak pernah mengamalkan sikap pilih kasih.

Sementara itu, Tang Nai Soon (BN-Bukit Nenas) berharap kerajaan dapat memberikan bantuan tertentu untuk meringankan beban hidup golongan berpendapatan rendah dan sederhana, khasnya golongan belia di kawasan bandar.

Katanya ia terutama dalam hal membantu mereka merealisasikan impian memiliki rumah sendiri, melalui dasar sewa dahulu dan beli kemudian.

“Perkembangan pesat di negeri ini terutama di kawasan Wilayah Iskandar telah meningkatkan kos sara hidup sejajar dengan peningkatan pendapatan dan taraf hidup yang lebih selesa.

“Lebih memeritkan apabila berlaku peningkatan nilai hartanah dan keadaan ini sebenarnya telah memberi tekanan yang hebat kepada golongan berpendapatan rendah dan sederhana, yang mempunyai pendapatan dalam lingkungan RM3,000 sebulan,” katanya.

Justeru itu, katanya, syarat pinjaman bank komersial kepada golongan belia untuk memiliki rumah pertama harus dipermudah dan dilonggarkan, termasuklan memberi pinjaman 100 peratus dengan tempoh ansuran bayar-balik yang lebih panjang.

Beliau juga mencadangkan agar satu jawatankuasa khas diwujudkan untuk memantau dan mengawal harga pasaran rumah binaan pemaju swasta agar ia tidak melambung tinggi ke satu tahap yang tidak munasabah dan tidak terkawal akibat kegiatan spekulasi.

Ini kerana, katanya walaupun kerajaan telah mewujudkan satu skim yang diberi nama ‘Skim Rumah PertamaKu’, namun difahamkan bahawa skim itu tidak dapat menyelesaikan masalah memiliki rumah, selagi nilai hartanah tetap melambung tinggi dan syarat bayaran ansuran bulanan tidak lebih 60 peratus daripada pendapatan bersih bulanan terus dikenakan. — Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s