Kekurangan guru sukar diatasi – Utusan


Kekurangan guru sukar diatasi

Oleh MARZITA ABDULLAH
pengarang@utusan.com.my
KUALA LUMPUR 18 Jun – Tan Sri Muhyiddin Yassin mengakui kerajaan masih gagal menyelesaikan sepenuhnya masalah kekurangan guru di negara ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata, masalah kekurangan guru merupakan isu yang sering dibangkitkan di Kementerian Pelajaran, antaranya disebabkan persaraan guru dan masalah penempatan guru terutama arahan pertukaran.

Menurut beliau, pihak kementerian terpaksa mengambil kira pelbagai perkara termasuk faktor sosial yang dibangkitkan oleh guru selain menyentuh isu kemanusiaan.

“Kalau guru itu perempuan dan sudah berkahwin ditukarkan, dia akan mengambil faktor sosial seperti rumah tangga, suami dan sebagainya.

“Soal-soal sebegini timbul menyebabkan kita tidak dapat memenuhi tuntutan sebenar, jadi isu kemanusiaan berbangkit menyebabkan kita ada masalah melaksanakannya secara lebih cekap,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Tan Seng Giaw (Kepong-DAP) pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, guru yang terbabit dalam perpindahan juga mengemukakan rayuan yang turut melibatkan sokongan daripada pelbagai pihak termasuk orang politik.

“Bila kita keluar arahan pindah, ada rayuan, kadang-kadang orang politik beri surat sokongan agar tidak memindahkan mereka kerana khidmat mereka diperlukan,” katanya.

Beliau berkata, isu kekurangan guru tidak boleh diatasi sepenuhnya namun, kementerian akan mencari jalan penyelesaian jangka panjang bagi mengurangkan masalah tersebut di peringkat organisasi dan pentadbiran.

“Saya percaya melalui kajian yang dibuat ketika ini, kita akan melihat balik soal organisasi di peringkat pentadbiran pendidikan agar ia dapat diselesaikan,” ujar beliau.

2 Comments

  1. betul ke ade kekurangan cikgu??? saya confuse la…bukannya ape dalam pemerhatian saya,..banyak sekolah yang kat johor misalnya dalam daerah muar dan segamat sudah terlebih cikgu…cuma kulai, pasir gudang dengan kota tinggi je yang saya dengar ada kosong…ikutkan nisbah guru:murid adalah 1:14…tapi ade sekolah 1:7 pun ade…lagi2 baru2 ni dengar sekolah cina kurang cikgu…tapi ada salah satu sekolah cina dalam negeri johor, enrolmen muridnya baru 14 orang tapi cikgunya 8 orang….pelik pelik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s