Pembedahan Nurul Fatihah ditangguh – Sinar Harian


Pembedahan Nurul Fatihah ditangguh
HASLINA KAMALUDIN
19 Jun 2012

3 beradik menghidap penyakit kronik dan memerlukan rawatan serta
penjagaan rapi perlu bantuan
SHAH ALAM – Pembedahan untuk membuang ketumbuhan di tulang leher adik Nurul Fatihah Zanery Adam, 8, yang di jadual pada minggu ini, terpaksa ditangguhkan sehingga keputusan pemeriksaan imbasan magnetik resonan (MRI) diperolehi.

Bapanya Zanery Adam berkata, pemeriksaan MRI yang dilakukan di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) hanya akan diperoleh dalam tempoh dua minggu.

Menurutnya, anaknya terpaksa menjalani pemeriksaan tersebut sebanyak dua kali dan dibius sepenuhnya kerana terdapat pergerakan semasa ujian dijalankan.

“Mungkin dia tidak selesa ketika pemeriksaan tersebut. Alhamdulillah, sekarang kami hanya perlu menunggu keputusan sahaja. Harap-harap selepas itu, bolehlah dilakukan pembedahan segera.

“Cuma, dia tidak dibenarkan pulang walaupun pada awalnya doktor memberitahu anak saya boleh balik selepas MRI. “Menurut doktor, selepas MRI, kondisi anak saya kurang stabil dan perlu dipantau untuk beberapa hari lagi di sini,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Katanya, Nurul Fatihah dinasihatkan untuk tidak melakukan aktiviti lasak kerana pada ketika ini tulang dan saraf- sarafnya terlalu sensitif. “Doktor yang merawat anak saya perlu berbincang dengan beberapa pakar di sini mengenai penyakit Nurul Fatihah.

“Doa kami hanya melihat anak bongsu saya sembuh daripada penyakit ini. Sedih melihat keadaannya, setiap kali memegang barang pasti akan terjatuh kerana dia semakin lemah,” katanya.

Nurul Fatihah yang menghidap kanser tulang perlu menjalani pembedahan segera apabila keadaannya semakin kronik apabila ketumbuhan di bahagian leher semakin membesar.

Ketumbuhan tersebut mengganggu urat saraf dari leher hingga menyebabkan tulang belakangnya juga semakin membengkak.

Jumlah terkini dana adalah sebanyak RM13,263. Mana-mana pihak yang prihatin dan berhasrat untuk menyumbang boleh hubungi 013-293 4837 atau menerusi akaun Maybank milik Adiana 162508103642 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s