Mahkamah tolak saman terhadap PM berhubung sekolah tamil – Bernama


Mahkamah tolak saman terhadap PM berhubung sekolah tamil

20 Jun 2012
KUALA LUMPUR – Mahkamah Tinggi hari ini menolak saman yang dikemukakan dua peguam terhadap perdana menteri, timbalan perdana menteri dan kerajaan berkaitan permohonan mereka untuk mendapatkan perisytiharan bahawa kesemua 523 sekolah rendah Tamil di negara ini perlu diberi bantuan penuh.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk V.T. Singham dalam keputusan beliau memutuskan bahawa M.Manoharan dan P.Uthayakumar tidak mempunyai locus standi untuk berbuat demikian.

Hakim Singham berkata beliau bersetuju dengan hujah peguam kanan persekutuan Effandi Nazila Abdullah, yang mewakili defendan, bahawa kedua-dua plaintif gagal menunjukkan mereka mempunyai locus standi untuk mengemukakan saman itu.

Kata beliau Manoharan dalam hujahnya hari ini berkata haknya tidak terjejas berkaitan isu sekolah Tamil dan menegaskan bahawa dia tidak mengalami kerugian khas, tetapi bertindak demi kepentingan seluruh masyarakat Tamil.

Hakim itu memerintahkan Manoharan dan Uthayakumar masing-masing membayar RM1,000 sebagai kos kepada defendan.

Hakim Singham membuat keputusan itu selepas meluluskan permohonan defendan untuk mengetepikan saman berkenaan.

Pada 5 April, defendan memfailkan permohonan untuk mengetepikan saman berkenaan atas alasan writ saman itu adalah sesuatu yang remeh, menyakitkan hati dan menyalahgunakan proses mahkamah.

Pada 9 Feb, Manoharan dan Uthayakumar memfailkan saman itu dengan menamakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, timbalan beliau Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Kerajaan Malaysia sebagai defendan.

Mereka, menuntut, antara lain, satu perisytiharan bahawa kesemua 523 sekolah rendah Tamil di negara ini perlu diberi bantuan penuh. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s