Dedah pelajar mengenai teknologi inovasi – Sinar Harian


Dedah pelajar mengenai teknologi inovasi
SHAHIZATUL FARHA S ROSLI
23 Jun 2012
JOHOR BAHRU – Golongan pelajar dari pelbagai peringkat tidak melepaskan peluang menyertai Minggu Sains Teknologi dan ICT (Misti) dan Karnival Sains & Inovasi Zon Selatan di Persada Johor, bagi menyuntik idea kreatif menghasilkan inovasi.

Karnival itu yang berlangsung selama seminggu hingga 25 Jun ini menyediakan pelbagai aktiviti menarik kepada pengunjung antaranya demo petrosains, catur bistari, sesi bersama angkasawan, pertandingan jejak sains dan lainlain lagi.

Salah seorang pengunjung, pelajar tingkatan empat, Samsiah Samsuddin, 16, berkata, karnival berkenaan memberi banyak pendedahan kepadanya mengenai teknologi inovasi dan memberi idea untuknya melakukan perubahan berinovasi dalam kehidupan seharian.

“Ini merupakan kali pertama saya berkunjung ke karnival seperti ini dan saya berasa amat teruja kerana terdapat pelbagai penemuan dan ciptaan yang memberi inspirasi kepada saya. “Karnival ini secara tidak langsung membuka minda saya Pelajar-pelajar yang berkunjung ke Misti dan Karnival Sains & Inovasi Zon Selatan, semalam mengambil peluang menggunakan teleskop. Murid-murid diberi penerangan mengenai salah satu inovasi yang dihasilkan ketika berkunjung ke ‘booth’ Majlis Rekabentuk Malaysia (MRM). bahawa inovasi boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja yang mempunyai kesungguhan dan kreativiti,” katanya.

Sementara itu, murid tahun enam, Muhd Aidil Fauzan, 12, berkata, dia turut berhasrat menghasilkan inovasi sendiri selepas menyaksikan pameran ciptaan dan rekaan teknologi inovasi pada karnival berkenaan.

“Saya memang meminati subjek sains, dan karnival ini memberi banyak idea kepada saya mengenai inovasi yang boleh dilakukan. “Selepas ini saya pasti akan datang ke karnival ini lagi untuk melihat hasil inovasi terkini yang ihasilkan.

“Saya juga berazam untuk menghasilkan ciptaan inovasi saya sendiri yang berguna kepada masyarakat pada suatu hari nanti,” katanya. Dalam pada itu, murid tahun empat, G Thanusha, 10, berkata, karnival berkenaan sedikit-sebanyak emupuk minatnya dengan lebih mendalam terhadap subjek sains melalui pembelajaran dan demonstrasi kreatif yang ditunjukkan.

“Walaupun ini kali pertama saya ke karnival ini, namun saya dapat mempelajari pelbagai maklumat aru terutamanya mengenai inovasi dan sains. “Selain itu, pelbagai pertandingan dan kuiz yang disediakan sepanjang karnival ini turut menarik minat saya dan rakan-rakan,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s