Siasat menyeluruh bagi elak disalah tafsir – Metro


Siasat menyeluruh bagi elak disalah tafsir
KUALA LUMPUR: “Pihak sekolah seharusnya menjalankan siasatan dengan lebih menyeluruh bagi mengelak ia disalah tafsir hingga menjejaskan imej sekolah itu sendiri,” kata Presiden Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN), Datuk Ali Hassan.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai laporan akhbar ini semalam mengenai tindakan seorang kerani sekolah dengan niat bergurau mengacah playar di kemaluan dua murid akibat membuat bising.
Namun, salah seorang murid itu mendakwa kemaluannya cedera terkena alat pertukangan itu lalu membuat laporan polis.

Ali berkata, bagi menyelesaikan perkara itu dengan adil, pertimbangan sewajarnya perlu diambil khususnya membabitkan kenyataan kedua-dua belah pihak.
Menurutnya, sekiranya kerani terbabit benar-benar bersalah, pihak sekolah mungkin boleh mengenakan tindakan kepada kakitangan sokongan itu antaranya memberi sesi kaunseling, mengikuti program pemulihan dan pemutihan.
“Walau apa juga masalah timbul, pihak pengurusan tidak boleh mengambil tindakan melulu seperti apa yang dilakukan kerani itu. Dia seharusnya melalui saluran yang betul untuk menangani masalah terbabit seperti memberitahu guru disiplin ataupun pengetua,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s