Semua sekolah menengah disasar tubuh koperasi menjelang 2015 – Bernama


Semua sekolah menengah disasar tubuh koperasi menjelang 2015

28 Jun 2012
KUCHING – Semua sekolah menengah di negara ini disasar menubuhkan koperasi masing-masing menjelang tahun 2015, kata Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Rohani Karim.

Katanya Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) akan meningkatkan usaha bagi memastikan sasaran tersebut tercapai.

Koperasi sekolah mempunyai kekuatan tersendiri dan berpontensi untuk diperkukuh serta diperkasa, katanya kepada pemberita selepas perasmian Karnival Mega Permata Kolej Datu Patinggi Abang Haji Abdillah, di sini hari ini.

Katanya di Sarawak terdapat 179 koperasi sekolah setakat ini yang mempunyai 214,740 anggota dan modal syer/yuran hampir RM1.33 juta serta aset bernilai RM20.6 juta.

“Berdasarkan rekod SKM Sarawak hanya lapan sekolah di negeri ini belum ada koperasi dan kesemuanya merupakan sekolah mubaligh kerana mempunyai lembaga pengarah sendiri masing-masing,” katanya.

Mengulas mengenai kolej itu, Rohani berkata koperasi sekolah terbabit menduduki senarai 10 terbaik di Sarawak dan ke-77 di peringkat kebangsaan daripada kira-kira 2,000 koperasi di seluruh negara.

Sementara itu, Rohani berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dijadual merasmikan Hari Koperasi Negara di Stadium Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada 14 Julai ini, yang dijangka menyaksikan perhimpunan 100,000 peserta. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s