Had Sekolah Cina: MCA Bidas Dong Zong Kerana Ia Telah Jadi Sejarah – mStar


Had Sekolah Cina: MCA Bidas Dong Zong Kerana Ia Telah Jadi Sejarah
Oleh CHRISTINA TAN

LABIS: Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek membidas tindakan Jawatankuasa Sekolah Cina Bersatu Malaysia (Dong Zong) yang membangkitkan tentang dakwaan perjanjian pada 1960-an antara parti dan kerajaan untuk mengehadkan bilangan-bilangan sekolah Cina bebas.

“Dong Zong mengatakan tentang isu ini bagi menakutkan masyarakat Cina supaya mereka membenci MCA dan Barisan Nasional.

“Mereka mengharapkan orang Cina tidak akan menyokong kita,” katanya.

Beliau berkata, walaupun MCA tidak sempurna, tetapi parti itu sedang melakukan usaha yang terbaik untuk pendidikan Cina.

Sebagai contoh, Dr Chua berkata, Malaysia merupakan satu-satunya negara di rantau ini yang mempunyai sistem pendidikan Cina yang lengkap dari peringkat sekolah rendah sehingga ke universiti.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis pecah tanah bagi bangunan dua tingkat yang mempunyai 12 bilik darjah di SJK (C) Karas di sini, Sabtu.

Dr Chua berkata, sama ada perjanjian itu pada tahun 1960-an itu wujud atau tidak adalah tidak penting lagi kerana ia telah menjadi sejarah.

“Negara memerlukan bakat lebih tiga bahasa untuk meningkatkan jumlah dagangan dan jumlah dagangan antara Malaysia dengan negara-negara yang menggunakan bahasa Cina sebagai bahasa utama mereka adalah kira-kira 20 peratus daripada jumlah keseluruhan.

“Itulah sebabnya kita perlu melatih lebih ramai untuk fasih dalam bahasa Inggeris, bahasa Melayu dan bahasa Mandarin,” katanya.

“Hari ini, Malaysia mempunyai hubungan yang baik dengan China dan jumlah dagangan antara kedua-dua negara telah mencedah AS$100 bilion (RM318 bilion),” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s