Lepas rindu tiga hari – Metro


Lepas rindu tiga hari
Oleh Yusmizal Dolah Aling
yusmizal@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Selepas tiga hari dapat melepaskan kerinduan untuk bersama dua anaknya, Hanafi Salleh bersama Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) berlepas ke Wellington semalam untuk meneruskan proses rundingan dan rayuan bagi membawa pulang Muhammad Shayden Ingham, 12, dan Muhammad Jamey Alano Ingham, 9, ke Malaysia.

Setakat ini, pertemuan awal sudah diaturkan antara KP1M dengan kerjasama Pengarah Operasi Kementerian Pembangunan Masyarakat negara itu, Paula Attril dan Konsular Malaysia di New Zealand, Lukman Sayuti dan ia menunjukkan perkembangan positif.
Menjelaskan perkara itu, Presiden KP1M, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, satu lagi perbincangan akan diadakan bersama setiausaha kementerian berkaitan di negara itu jam 3 petang esok (waktu tempatan) bagi menentukan kaedah terbaik membawa pulang kanak-kanak itu ke tanah air.

“Berdasarkan situasi terkini, kita perlu adakan perbincangan antara kerajaan dengan kerajaan kerana mereka masih lagi di bawah mandat jagaan Nelson Site Child, Youth and Family (CYF) yang diberikan mahkamah sehingga Februari tahun depan.
“Untuk itu, Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman turut menyatakan kesediaan pihaknya membantu dengan menggunakan saluran sedia ada. Yang penting kita harapkan, mereka dapat dibawa pulang dalam masa terdekat,” katanya kepada Harian Metro, semalam.
Metro Ahad 1 Julai lalu melaporkan Hanafi sebak dan terharu apabila dipertemukan buat pertama kali dengan anaknya selepas mereka terpisah selama tujuh tahun.
Dia yang meluangkan masa dengan memancing ikan bersama anaknya berhampiran sebuah taman di Nelson City begitu terharu apabila dapat menatap mereka yang dilarikan isterinya, Nurul Junaidah Joanne Abdullah, 25 ke negara itu pada 2004

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s