‘Larang politik di sekolah’ – Bernama


‘Larang politik di sekolah’

06:19:14 AM Cetak Emel Kawan

Raja Nazrin dan Tuanku Zara mendengar penerangan daripada pelajar selepas merasmikan SK Seri Samudera, Manjung, semalam.
Tolak negara pelbagai warga: Raja Nazrin

Seri Manjung: Raja Nazrin Shah mengingatkan semua pihak supaya tidak terlalu ghairah menjaguhi isu pendidikan sehingga meletakkan masa depan Malaysia sebagai ‘negara pelbagai warga’. Raja Muda Perak bertitah, agenda pendidikan nasional perlu dicanai untuk mencapai matlamat berjaya menyatukan pelbagai kaum, hidup rukun dalam semangat ‘satu negara-satu warga’, selaras semangat 1Malaysia.
“Membina satu warga tidak bermakna menghapuskan mana-mana kaum, tidak bermakna menghapuskan mana-mana budaya, tidak bermakna menghapuskan mana-mana agama, tidak bermakna menghapuskan mana-mana bahasa,” titah baginda ketika merasmikan Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Samudera, semalam.

Hadir sama Raja Puan Besar Perak, Tuanku Zara Salim.

Baginda bertitah sekolah perlu menjadi kawasan larangan kepada sebarang unsur politiking kerana peranan sekolah sebagai platform menyatupadukan rakyat adalah satu kewajipan bukan satu pilihan.

Raja Nazrin bertitah sekolah adalah tapak semaian memastikan benih diberi ruang untuk dapat ‘tumbuh segar’ dan dilindungi daripada menjadi mangsa eksperimen dan permainan politik.
“Justeru, semua pihak perlu menghormati batas sempadan pembabitan, perlu menjauhkan diri daripada campur tangan keterlaluan, semoga menjamin tidak berlaku pencerobohan dalam perkara berkaitan sekolah dan pelajaran hingga akibatnya anak di sekolah menjadi mangsa dan hasrat membina warga yang bersatu tidak akan tercapai,” titah baginda.

Raja Nazrin bertitah kesemua kumpulan politik tanpa mengira fahaman dan ideologi, pemimpin kaum dan agama serta seluruh rakyat perlu mendukung wawasan perpaduan bersama dan wajib membantu memastikan sistem persekolahan berjaya memenuhi misi membina perpaduan kaum dalam semangat ‘satu negara-satu warga’.

Baginda turut berkongsi pengalaman ketika melalui alam persekolahan rendah dan menengah rendah di sekolah yang terletak di bawah tadbiran Kementerian Pelajaran. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s