Dipenjara lapan bulan curi penutup longkang sekolah – Sinar Harian


Dipenjara lapan bulan curi penutup longkang sekolah
WARTAWAN SINAR HARIAN
9 Julai 2012

Syed Muhd Firdaus mengaku salah mencuri besi penutup longkang milik SMK Padang Midin, di Mahkamah Majistret Kuala Terengganu, semalam.
KUALA TERENGGANU – Padah mencuri besi penutup longkang milik sebuah sekolah menengah di sini, seorang buruh dipenjara lapan bulan oleh Mahkamah Majistret di sini, semalam.

Majistret Abdul Hayyi Salim menjatuhkan hukuman itu selepas tertuduh, Syed Muhd Firdaus Syed Ali, 29, mengaku salah mencuri besi penutup longkang milik Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Padang Midin, Jalan Kuala Berang, di sini, kira-kira jam 6.30 petang, Sabtu baru-baru ini.

Dia yang turut berasal dari Kampung Padang Midin, di sini, mengaku melakukan kesalahan di bawah Seksyen 379/511 Kanun Keseksaan kerana mencuri.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa, Inspektor Miky Anak Dunstan Muda manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Berdasarkan fakta kes, pengawal keselamatan bertugas yang berusia 44 tahun bersama seorang lagi rakannya telah dimaklumkan oleh seorang guru berhubung kehadiran dua lelaki dalam keadaan mencurigakan masuk ke kawasan sekolah melalui pintu belakang.

Hasil pemerhatian, dua lelaki terbabit sedang mencuri besi penutup longkang sebelum pengawal keselamatan itu bersama rakan dan guru berkenaan menghampiri dua lelaki tersebut.

Dua lelaki terbabit melarikan diri sebelum pengawal keselamatan itu berjaya menahan tertuduh manakala rakannya sempat melarikan diri dengan menaiki sebuah motosikal.

Tertuduh kemudian diserahkan kepada polis dari Balai Polis Chabang Tiga untuk tindakan lanjut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s