Along sambung sekolah selepas Aidilfitri jika sihat – Metro


Along sambung sekolah selepas Aidilfitri jika sihat
ALOR SETAR: Hasrat Mohd Amirudin Abdullah, 14, untuk kembali ke sekolah bakal menjadi kenyataan selepas dimaklumkan jika keadaan kesihatannya bertambah baik, dia boleh menyambung persekolahannya selepas Aidilfitri ini.

Dia yang lebih mesra dengan panggilan Along disahkan menghidapi kanser tahun lalu sebelum menjalani pembedahan bagi membuang sebahagian tulang lututnya bagi mengelak kanser itu menular ke bahagian lain.
Along yang turut menghidap sejenis penyakit genetik menyebabkan tisu wajahnya berkembang secara tidak normal tidak ke sekolah sejak hampir tujuh bulan lalu.

“Saya memang suka ke sekolah sebab kawan-kawan ramai. Memang ada yang ejek, tetapi saya faham mereka cuma bergurau. Saya harap selepas Aidilfitri nanti, dapat kembali ke sekolah seperti biasa,” katanya ketika ditemui di kediaman keluarga angkatnya di Taman Bendahara, di sini, semalam.
Difahamkan, Along yang juga pelajar aliran khas Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Hosba dikatakan pernah diejek sebagai budak bermuka gajah oleh rakan.
Selain dari Along, masalah sama turut dialami kedua ibu bapanya, Abdullah Said, 52, dan ibunya Salmah Awang, 43, serta seorang adik kandungnya yang berusia 13 tahun.

Bapa angkatnya, Alias Hamid, 46, berkata, Along mula menjadi sebahagian daripada keluarganya ketika dia berusia 11 tahun dan sepanjang tempoh itu, sudah empat kali Along jalani pembedahan untuk membuang tisu lembut yang tumbuh pada bahagian pipi kanannya itu.
“Selepas dia disahkan menghidap kanser tulang November lalu, rawatan untuk ketumbuhan pada pipinya terpaksa ditangguhkan menyebabkan tisu pada mukanya makin membesar.

Difahamkan, Along yang baru saja keluar dari hospital selepas menjalani pembedahan membuang sebahagian tulang pada kaki kanannya yang dijangkiti kanser pada Februari lalu. Dia kini menjalani rawatan susulan di Jabatan Ortopedik Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) di Kubang Kerian, Kelantan.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/07/10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s