Kementeria Pelajaran peruntuk RM1.3 juta untuk sekolah mubaligh di Selangor – Bernama


Kementeria Pelajaran peruntuk RM1.3 juta untuk sekolah mubaligh di Selangor

10 Julai 2012

Datuk Seri Noh Omar
SHAH ALAM – Kesemua 26 buah sekolah mubaligh di Selangor menerima peruntukan khas berjumlah RM1.3 juta daripada Kementerian Pelajaran di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 untuk kerja-kerja penyelengaraan.

Pengerusi Pembangunan Persekutuan Selangor Datuk Seri Noh Omar berkata setiap sekolah mubaligh menerima peruntukan RM50,000 bagi tujuan berkenaan.

“Bantuan ini diberikan oleh Kementerian Pelajaran kepada sekolah bantuan modal yang dimiliki oleh lembaga pengelola masing-masing. Kita berikan peruntukan ini untuk membaik pulih dan menyelenggara bangunan sekolah terbabit.

“Yang penting, peruntukan ini untuk memastikan kecemerlangan pendidikan dapat ditingkatkan dari segi penambahbaikan kemudahan-kemudahan sekolah,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan cek peruntukan itu di Jabatan Pelajaran Selangor di sini hari ini.

Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata terdapat 11 sekolah mubaligh di Klang, Petaling Utama (10), masing-masing dua di Kuala Langat dan Hulu Langat serta satu di Sepang.

Sementara itu, ketika mengulas dakwaan kerajaan Selangor mengenai papan iklan haram yang dipasang di kawasan Tanjong Karang, Noh yang juga Anggota Parlimen kawasan itu berkata ia merupakan tuduhan tidak berasas.

Beliau berkata kesemua papan tanda itu dipasang oleh agensi kerajaan seperti Institut Penyelidikan, Kemajuan Pertanian Malaysia dan Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga bagi memaklumkan kewujudan pusat berkenaan di kawasan Tanjong Karang.

“Semua itu adalah agensi kerajaan, jadi memanglah memamparkan wajah saya dan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak),” katanya.

Noh dalam pada itu menyelar tindakan Kerajaan Selangor yang menaikkan papan tanda ‘Selamat Datang ke Pekan Ikan Segar’ di beberapa kawasan di Kuala Selangor dan Tanjong Karang kerana projek itu diusahakan oleh kerajaan Persekutuan.

“Apa sumbangan mereka (kerajaan Selangor). Kerajaan persekutuan yang bangunkan dan beri bantuan termasuk jeti di Kuala Selangor yang dibina oleh Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia…mereka ambil jalan pintas, pacak papan tanda mereka,” katanya. — Bernama

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s