Zaiton Othman beri motivasi kepada kumpulan band sekolah – Bernama


Zaiton Othman beri motivasi kepada kumpulan band sekolah

14 Julai 2012

Zaiton Othman
KUANTAN – Dalam satu program motivasi kepada sekumpulan pelajar yang menganggotai sebuah band orkestra sekolah, bekas atlet negara Zaiton Othman menceritakan bagaimana beliau sengaja mencari cabaran untuk dikejar oleh anjing bagi menguji kepantasannya berlari.

Beliau yang kini merupakan pakar psikologi sukan terlatih berkata beliau memang sukakan cabaran sejak kecil.

Misalnya untuk menguji kepantasannya berlari, katanya beliau sengaja mencuri buah-buahan dari dusun berhampiran rumahnya kerana mahu anjing pemilik kebun itu mengejarnya.

“Namun anjing-anjing itu tidak pernah dapat mengejar saya kerana saya lagi laju dari mereka. Kalau mereka terlalu hampir dapat mengejar saya, saya akan memanjat pokok untuk mengelakkan mereka,” katanya kepada anggota-anggota orkestra Jass Wind yang terdiri daripada para pelajar Sekolah Menengah Sains Sultan Haji Ahmad Shah (Semsas) di sini dan menambah cabaran sedemikian adalah sangat menyeronokkannya.

Zaiton, 53, dijemput untuk memberi motivasi kepada anggota kumpulan band itu yang akan bertanding di Festival Band Antarabangsa di Singapura bermula dari 18 hingga 23 Julai ini.

Beliau memberitahu mereka bahawa semua orang mempunyai peluang yang sama rata untuk menang jika mereka bekerja keras dan mempunyai semangat yang membara dalam apa jua yang dilakukan.

“Orang yang memiliki keinginan yang membara dan percaya bahawa mereka boleh memberikan yang terbaik akan sentiasa menang dalam sebarang pertandingan, sama ada dalam sukan atau muzik,” katanya yang kini merupakan Pengarah Pembangunan Organisasi dan Jabatan Hal Ehwal Atlet, Majlis Sukan Negara.

Sementara itu Presiden Jasa Wind, Mohd Naim Jaafar, 17, berkata anggota orkestranya adalah seramai 49 orang.

“Kami gementar juga kerana ini merupakan pengalaman pertama kami di pertandingan antarabangsa. Walau bagaimanapun kami mempunyai keyakinan untuk menang selepas mendengar ceramah motivasi Zaiton hari ini,” kata pemain klarinet bass itu. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s