Berkat kerjasana Ibu Bapa, Guru – Sinar Harian


Berkat kerjasana Ibu Bapa, Guru
NOOR AINULYAKIN MOHAMAD ISHAK
16 Julai 2012

Suriani beramah mesra dengan penjual pada program tersebut.
Bagi sesebuah sekolah, keperluan mengumpul dana untuk sesuatu perancangan pasti tidak akan berjaya jika tiada sokongan daripada warga sekolah dan masyarakat sekeliling yang keseluruhannya bertujuan meningkatkan mutu pendidikan serta pembangunan sekolah.

Selain mendapat dana daripada kerajaan, banyak lagi dana mahu digunakan justeru berdikari untuk mencari dana sendiri lebih memuaskan pihak sekolah untuk menyediakan kemudahan dan kelengkapan pendidikan yang sempurna kepada pelajarnya.

Begitulah dengan Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 19, Shah Alam apabila berinisiatif mengadakan program Bacaton dan Hari Koperasi 2012 baru-baru ini yang dilihat mendapat sambutan menggalakkan daripada warga sekolah. Majlis dua hari itu telah dirasmikan oleh Naib Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru sekolah berkenaan, Manap Katis.

Pengetuanya, Datin Suriani Supardi berkata, kerjasama daripada ibu bapa, guru, pelajar dan masyarakat sekitar amat penting untuk mendorong pihak sekolah menghasilkan pelbagai kecemerlangan baik dalam akademik atau kokurikulum.

Menurutnya, justeru melalui penganjuran program seperti Bacaton dan Hari Koperasi sekolah sedikit sebanyak menyumbang dana kepada sekolah hasil kutipan pelajar dan guru menggunakan sistem kad.

“Kami hanya membenarkan pelajar tingkatan lima mengutip sendiri dana masing-masing manakala kad kutipan pelajar bawah 16 tahun dipegang oleh ibu bapa untuk mengumpul dana.

“Kutipan Bacaton ini telah bermula pada 2 Julai sehingga 26 September ini yang menyasarkan dana sebanyak RM100,000 hingga RM150,000 untuk pelbagai tujuan,” katanya kepada Sinar Harian.

Untuk pengetahuan, program Bacaton diadakan semula oleh pihak sekolah setelah kali terakhir diadakan pada 2008 di mana program yang sama tetapi dengan nama berbeza iaitu Senamrobikton.
Dana pembangunan sekolah

Kata Suriani, pemilihan nama Bacaton ini bersesuaian dengan objektif sekolah untuk mengumpul dana bagi kegunaan Pusat Sumber Sekolah (PSS) sebagai persediaan pada Pertandingan PSS Peringkat Kebangsaan tahun hadapan.

“Selain itu, dana kepada PSS ini, bagi menambah baik pengurusan dan kelengkapan PSS sekolah yang sering digunakan pelajar untuk mencari bahan rujukan serta mengulang kaji pelajaran.

“Justeru pada tahun lepas, PSS kami menerima Anugerah PSS terbaik Peringkat Negeri dan berharap pada peringkat Kebangsaan nanti akan turut menerima anugerah terbaik,” katanya.

Suriani menambah, selain dana untuk PSS, pihak sekolah juga mahu menggunakan dana tersebut untuk program peningkatan prestasi sekolah dan pembentukan sahsiah pelajar.

“Kami mahu memastikan keputusan pelajar sentiasa cemerlang dan meningkat dengan adanya pelbagai program pendidikan yang diadakan pihak sekolah hasil kerjasama ibu bapa dan pelajar sendiri.

“Sejak program peningkatan prestasi diadakan, kita nampak hasil sangat memberangsangkan apabila baru-baru ini, sekolah menerima Anugerah Kualiti Lonjakan Saujana peringkat negeri dalam keputusan Penilaian Menengah Rendah tahun lalu,” katanya.

Kejayaan itu kata Suriani merupakan berkat kerjasama antara PIBG dan sekolah di mana ibu bapa sangat memberi kepercayaan kepada pihak sekolah untuk mengadakan pelbagai program demi kebaikan anak-anak mereka.

Tidak penting juga kata Suriani, dana daripada Bacaton ini nanti akan turut digunakan untuk menyiapkan surau sekolah yang kini 80 peratus telah siap.

“Surau sekolah ini, hanya tinggal menyiapkan bilik air dan tempat mengambil wuduk sahaja dan dijangka akan dirasmikan pada 26 September akan datang jika kutipan mencapai sasaran yang diingini.

“Pembinaan surau ini sebagai menampung jumlah pelajar yang semakin ramai dan memudahkan sekolah mengadakan program keagamaan di surau yang lebih selesa dan besar,” katanya yang telah berkhidmat sebagai Pengetua di sekolah berkenaan selama tujuh tahun.
Nilai keusahawanan

Pada program Bacaton dan penutupan Hari Koperasi itu, pelbagai gerai jualan diadakan oleh pelajar dan kakitangan sekolah termasuk pihak luar yang merangkumi gerai makanan, pakaian, permainan dan perkhidmatan.

Suriani berkata, secara langsung, penjualan ini memberikan kemahiran baru kepada pelajar untuk mempelajari selok-belok perniagaan sekali gus menerapkan nilai keusahawanan dalam diri pelajar.

“Dalam urusan penjualan dan pembelian, kami menggunakan kaedah kupon yang tertera harga 50 sen, RM1, RM2 dan RM5 dan kaunter jualan kupon disediakan untuk memudahkan pembeli membeli barangan yang diingini.

“Setiap hasil jualan, 20 peratus daripada keuntungan akan disumbangkan kepada sekolah dan selebihnya menjadi milik peniaga berkenaan. Selain membeli barang, pembeli dan penjual secara tidak langsung turut menyumbang dana kepada sekolah,” katanya.

Pencapaian yang turut boleh dibanggakan adalah apabila, sekolah yang mempunyai 2200 pelajar dan 148 guru ini merupakan antara tiga sekolah pertama yang mewujudkan Koperasi (Coop 1 Malaysia) di negara ini.

“Coop ini menjual pelbagai barangan keperluan harian untuk kemudahan warga sekolah dan ibu bapa dengan harga berpatutan.

“Keuntungan daripada pengurusan Coop 1Malaysia ini, akan turut disumbangkan kepada sekolah sebagai kutipan dana untuk pelbagai kegunaan,” katanya.

Jelas Suriani, semua pencapaian ini adalah usaha sama semua pihak terutama ibu bapa yang sentiasa menjadi tulang belakang kepada sekolah demi melihat sekolah dan anak berjaya dalam pelbagai bidang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s