‘Belum terima laporan’ – Metro


‘Belum terima laporan’
Oleh Fairul Asmaini Mohd Pilus
asmaini@nstp.com.my

PAGOH: Kerajaan belum menerima laporan mengenai cadangan membenarkan pelajar membawa telefon bimbit ke sekolah kerana ia masih dibincangkan di peringkat Jawatankuasa Disiplin Peringkat Kementerian Pelajaran.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, satu daripada subjek dibincangkan jawatankuasa itu sejak beberapa minggu lalu ialah penggunaan telefon bimbit serta iPad di sekolah.
“Hal itu hanya dibincangkan di peringkat jawatankuasa dan mereka belum bawa kepada saya sama ada bersetuju atau tidak,” katanya selepas majlis perjumpaan bersama pesara kerajaan Parlimen Pagoh di sini, semalam.

Beliau mengucapkan terima kasih atas pelbagai maklum balas diberikan pelbagai pihak selepas isu itu didebatkan dalam media.
Katanya, semua maklum balas sama ada pro atau kontra amat dihargai dan kerajaan akan mengambil kira semua pandangan sebelum membuat keputusan.
“Kita mengambil kira perkembangan teknologi, persekitaran sekolah, keselamatan namun ada juga mengatakan penggunaan telefon bimbit dan iPad boleh mengganggu proses pembelajaran.

“Selain itu, ada guru dan kesatuan guru tidak setuju dengan penggunaan itu, namun pada masa sama ada pihak menyokong kuat.
“Ini kerana kita semua tahu betapa sibuk seseorang itu apabila mempunyai telefon bimbit inikan pula iPad,” katanya.

Menurutnya, belum ada keputusan dibuat dan kerajaan perlu membuat kajian terlebih dulu.
sebelum sebarang keputusan dikeluarkan. Muhyiddin berkata, sebarang keputusan perlu dirujuk kepada Peguam Negara kerana membabitkan undang-undang.
Semalam, akhbar tempatan melaporkan lebih 90 peratus guru dan 80 peratus pemimpin sekolah tidak bersetuju dengan cadangan Kementerian Pelajaran membenarkan pelajar membawa telefon bimbit ke sekolah. Malah, kajian mendapati lebih 75 peratus ibu bapa dan 55 peratus pelajar sendiri menolak cadangan itu.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/07/20

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s