‘Jangan panik…’ – Metro


‘Jangan panik…’
Oleh Sharifah Norfaezah Wan Ahmad Makki Mashor
norfaezah@hmetro.com.my

PUCHONG: Semua pihak terutama ibu bapa diminta tidak panik berhubung cadangan Kementerian Pelajaran untuk membenarkan pelajar membawa telefon bimbit ke sekolah bermula tahun depan kerana perkara itu masih dalam peringkat perbincangan.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong berkata, pihaknya menerima pelbagai reaksi disuarakan ibu bapa dan pemimpin sekolah selepas pengumuman mengenai perkara itu dibuat, baru-baru ini.
“Seperti ditegaskan Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini, ia akan diselidik dan pandangan daripada semua pihak akan diambil dalam usaha mencapai keputusan terbaik.

“Keputusan muktamad hanya akan diberitahu apabila sudah diteliti sepenuhnya dan saya serahkan kepada Perdana Menteri dan timbalannya untuk memutuskannya,” katanya pada sidang media selepas menyaksikan majlis kerjasama antara IOI Properties Berhad dan Rafflesia Education Group, di sini, semalam.
Hadir sama, Pengarah Harta IOI Properties Berhad, Teh Chin Guan; Pengurus Besar Kanan IOI Properties, Tan Ken Seng; Ketua Pegawai Eksekutif Rafflesia Education Group, Teh Siew Lan dan Pengerusi Rafflesia Education Group, A Shukor S A Karim.
Sementara itu, beliau berkata, kerjasama antara kedua-dua pihak selaras dengan objektif kerajaan yang mahu meningkatkan jumlah pelajar di sekolah antarabangsa kepada 75,000 orang menjelang 2020.

Beliau berkata, pada masa ini, bilangan pelajar yang belajar di sekolah antarabangsa mencecah 27,000 orang dan daripada jumlah itu, 15,772 dari negara asing dan baki seramai 11,278 adalah pelajar tempatan.
“Jumlah pelajar asing akan ditingkatkan, sekali gus membolehkan hasrat kerajaan menjadikan negara ini sebagai hab pendidikan tercapai,” katanya.

“Sebanyak 71 sekolah antarabangsa beroperasi di seluruh negara dan akan meningkat kepada 94 sekolah menjelang 2014,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/07/21

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s