Bonus: CUEPACS sambut baik kenyataan PM – Utusan


Bonus: CUEPACS sambut baik kenyataan PM

KUALA LUMPUR 22 Julai – Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menyambut baik kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mempertimbangkan permintaan bonus kakitangan awam sebelum Aidilfitri.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, peningkatan hasil pendapatan negara dan keadaan ekonomi semakin baik sejak kebelakangan ini dilihat mampu memenuhi tuntutan bonus yang dikemukakan pihaknya minggu lalu.

”Walaupun dunia sedang berdepan masalah kegawatan ekonomi, namun ia tidak berlaku di Malaysia kerana kebijaksanaan kerajaan pimpinan Perdana Menteri yang berjaya menangani perkara tersebut.

”Sekiranya kerajaan memberikan bonus kepada 1.4 juta kakitangan awam, ia bakal merancakkan ekonomi negara dengan kelancaran aliran wang tunai apabila ia dibelanjakan untuk persiapan Aidilfitri,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Perdana Menteri semalam bahawa kerajaan sedang mempertimbangkan kemampuan kewangan negara sebelum memutuskan mengenai permintaan bonus kakitangan awam bersempena Aidilfitri.

Tuntutan bonus itu diputuskan dalam mesyuarat CUEPACS pada 16 Julai lalu yang antara lain meminta kerajaan memberikan sagu hati kepada pesara-pesara bersempena perayaan tersebut.

Ujar beliau, pihaknya berharap kerajaan akan terus membantu dan mempertimbangkan permintaan tersebut untuk kesenangan dan kesejahteraan rakyat.

Menurut Omar, permintaan tersebut mampu menyuntik semangat untuk berkhidmat dengan lebih baik dan bermutu, selain meringankan beban tanggungan 1.4 juta kakitangan awam.

”Bonus dan sagu hati tersebut bakal meringankan beban yang kini ditanggung mereka terhadap peningkatan kos taraf hidup, selain memberi seribu satu wajah kegembiraan kepada kakitangan awam yang selama ini komited kepada usaha dan dasar kerajaan,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s