JKM salur bantuan RM400 sebulan – Metro


JKM salur bantuan RM400 sebulan
JOHOR BAHRU: Bantuan kanak-kanak (BKK), RM400 sebulan akan diberikan kepada keluarga tiga kanak-kanak terpaksa ponteng sekolah hampir 100 hari akibat kepenatan menjual nasi lemak bermula Ogos ini.

Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Johor Bahru, Manayi Ibrahim berkata bantuan, itu diberikan kepada keluarga berkenaan selepas pihaknya selesai menjalankan siasatan selain semakan terhadap keadaan keluarga itu.
Menurut Manayi, selain bantuan BKK, ibu kanak-kanak berkenaan juga layak menerima bantuan memulakan perniagaan RM2,600 daripada JKM yang memerlukan wanita berkenaan menyenaraikan segala peralatan diperlukan.

“Kami juga akan membantu dalam urusan membabitkan yuran persekolahan tiga anaknya bagi memastikan mereka tidak berdepan masalah yang boleh mengganggu tumpuan pelajaran.
“Kaunselor juga akan dihantar untuk berjumpa kanak-kanak itu bagi membantu mereka berdepan rasa rendah diri yang mungkin memberi tekanan emosi kepada ketiga-tiga beradik berkenaan,” katanya ketika ditemui di rumah keluarga kanak-kanak terbabit di Kempas di sini, semalam.
Hadir sama Penolong Pegawai Tadbir Majlis Agama Islam Johor (MAIJ), Endok Khairunisak Beduroding dan Ketua Kampung Kempas, Salim Daud.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/07/24

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s