‘Tak perlu ponteng lagi’ – Metro


‘Tak perlu ponteng lagi’
Oleh Siti Nadirah Hafidzin
nadirah@hmetro.com.my

JOHOR BAHRU: “Selepas ini, anak saya tidak perlu lagi ponteng sekolah untuk membantu saya menjual nasi lemak bagi menampung kehidupan kami sekeluarga,” kata seorang wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Noraini, 35, yang juga ibu kepada tiga kanak-kanak yang terpaksa ponteng sekolah hampir 100 hari akibat keletihan berjalan kaki untuk menjual nasi lemak.

Noraini berkata demikian ketika ditemui di kediamannya di Kempas, di sini, semalam, selepas keluarganya menerima kunjungan kakitangan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Johor Bahru serta Majlis Agama Islam Johor (Maij), untuk memberikan bantuan, semalam.
Menurutnya, bantuan itu akan digunakan sebaik mungkin terutama bagi memastikan kehidupan empat anaknya, Nazirah, 16, Hamirul, 11, Nabila, 9, dan Alyah, 8, terjamin.

“Rezeki kami juga semakin bertambah sejak Ramadan selepas menerima tempahan memasak nasi ambang untuk dijual di bazar Ramadan.
“Disebabkan itu, tiga anak saya tidak perlu ponteng sekolah lagi dan saya akan cuba memastikan mereka dapat berehat selain menumpukan perhatian sepenuhnya pada pelajaran.
“Saya tahu pelajaran itu penting dan hanya dengan pelajaran nasib kami sekeluarga dapat diubah,” katanya.

Menurut wanita yang digantung tidak bertali sejak lima tahun lalu itu, bantuan diterima daripada JKM dan Maij akan digunakan sebaik mungkin terutama bagi memastikan kehidupan empat anaknya terjamin.
“Pegawai JKM memaklumkan mereka akan menaja peralatan berniaga seperti periuk, kuali, sudip dan yang berkaitan untuk saya memulakan perniagaan,” katanya.

“Ia cukup menggembirakan kerana sebelum ini, semua peralatan itu saya pinjam daripada kenalan yang bermurah hati membantu,” katanya.
Menurut Noraini, harapannya kini memastikan keempat-empat anaknya membesar dengan sempurna selain mendapat pendidikan terbaik.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/07/24

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s