Remaja 15 tahun cederakan ibu, ugut guna sabit – Sinar Harian


Remaja 15 tahun cederakan ibu, ugut guna sabit
WARTAWAN SINAR HARIAN
25 Julai 2012

Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Goh Kok Liang
TELUK INTAN – Niat seorang ibu menegur anaknya yang berusia 15 tahun tidak berpuasa pada bulan Ramadan, membawa padah apabila wanita itu nyaris ditetak di rumahnya di Chenderong Balai, di sini, petang Ahad lalu.

Ketua Polis Daerah Hilir Perak, Asisten Komisioner Goh Kok Liang berkata, dalam kejadian kira-kira jam 2 petang, wanita yang berusia 40-an itu terlihat anak lelakinya sedang makan lalu menegurnya.

Menurut Kok Liang, wanita itu menegur anaknya supaya tidak makan di hadapan adik-beradik yang lain kerana perbuatan itu tidak sopan dan teguran itu menyebabkan remaja berkenaan tidak berpuas hati.

“Teguran wanita itu mengundang kemarahan anaknya dan dia bertindak agresif dengan menumbuk muka serta mencekik leher wanita itu sehingga mengakibatkan kecederaan di beberapa bahagian wajahnya,” katanya.

Remaja berkenaan yang bekerja di kedai memproses ayam dekat sini, turut mengugut akan mencederakan wanita itu dengan lebih teruk kerana dia mengesyaki ibunya mempunyai hubungan sulit dengan lelaki lain.

Tambah beliau, wanita terbabit dikatakan dalam proses penceraian dengan ayah remaja berkenaan dan proses itu sudah berjalan kira-kira tiga bulan.

“Namun begitu, wanita itu menafikan tuduhan yang dilemparkan oleh suspek sehingga menyebabkan suspek menjadi semakin berang dan bertindak mengambil sebilah sabit untuk tujuan mahu menetak ibu kandungnya sendiri.

“Wanita terbabit berusaha untuk melepaskan diri dan berjaya melarikan diri ke rumah jirannya,” katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Hilir Perak, di sini, semalam.

Kok Liang berkata, wanita itu telah membuat laporan polis kelmarin, kira-kira jam 10 pagi dan berdasaran laporan yang dibuat, pihaknya melancarkan usaha mencari suspek.

“Suspek berjaya ditahan kira-kira jam 12 tengah hari pada hari sama ibunya membuat laporan.

”Suspek direman empat hari untuk siasatan lanjut dan kes disiasat di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tujuh tahun dan denda sekiranya sabit kesalahan,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s