SKSS 1 juara taekwondo – Sinar Harian


SKSS 1 juara taekwondo
WARTAWAN SINAR HARIAN
25 Julai 2012

Peserta taekwondo yang mengambil bahagian pada Kejohanan Taekwondo Jemputan Sekolah-sekolah Malaysia yang berlangsung selama tiga hari di Dewan SK Sultan Sulaiman I.
KUALA TERENGGANU – Atlet taekwondo Sekolah Kebangsaan (SK) Sultan Sulaiman I muncul juara keseluruhan pada Kejohanan Taekwondo Jemputan Sekolah-sekolah Malaysia yang berlangsung di Dewan SKSS I baru-baru ini.

Selaku tuan rumah kejohanan yang julung kali diadakan itu, SK Sultan Sulaiman I berjaya meraih 10 pingat emas, dua perak dan 10 gangsa dalam dua kategori yang dipertandingkan bagi lelaki dan perempuan peringkat sekolah rendah.

Tempat kedua pula menjadi milik atlet dari Sekolah Kebangsaan (SK) Sultan Sulaiman II dengan kutipan dua pingat emas, empat perak dan enam gangsa.

Manakala, milik tempat ketiga yang bergaya dengan dua emas, tiga perak dan satu gangsa jatuh kepada atlet taekwondo cilik dari Sekolah Kebangsaan (SK) Tengku Mahmud, Besut.

Bagi Kategori Sekolah Menengah pula, juara menjadi milik pelajar Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Besut dengan kutipan empat emas, lima perak dan dua pingat gangsa mengalahkan MRSM Kota Putra di tempat kedua dengan kutipan tiga emas, dua perak dan empat gangsa.

Penganjur kejohanan yang juga ketua jurulatih Kelab Taekwondo Teguh, Mohd Salihin Abdullah berkata, penganjuran kejohanan bagi kali pertama itu mendapat sambutan yang amat menggalakkan dan ia bakal dijadikan sebagai acara tahunan dalam usaha melahirkan lebih ramai atlet taekwondo berbakat negara.

Menurutnya, seramai 700 peserta daripada 250 sekolah rendah dan menengah daripada lapan negeri mengambil bahagian dalam kejohanan yang berlangsung selama tiga hari itu.

“Antara negeri yang turut serta termasuklah Selangor, Kedah, Perlis, Kelantan, Pahang, Johor, Pulau Pinang dan Terengganu sendiri selaku tuan rumah.

“Malah, kejohanan ini juga turut melibatkan penyertaan daripada pelajar sekolah Kluster dan juga sekolah berprestasi tinggi (SBT) dari seluruh negara,” katanya.

Kejohanan itu anjuran bersama Kelab Taekwondo Teguh, Kelab Taekwondo Action.

Sementara itu, SK Sultan Sulaiman 1 selaku tuan rumah turut diiktiraf Kementerian Pelajaran Malaysia terutama Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s