Sekolah Di PJ Setuju Pulangkan Telefon Yang Dirampas Kepada Pelajar – mStar


Sekolah Di PJ Setuju Pulangkan Telefon Yang Dirampas Kepada Pelajar
Oleh JEANNETTE GOON

PETALING JAYA: Seorang pembantu kanan di sebuah sekolah menengah di Petaling Jaya bersetuju untuk memulangkan telefon mudah alih yang telah dirampas daripada pelajar Tingkatan Enam semasa pemeriksaan mengejut baru-baru ini.

Seorang ibu, Lee Peng Peng berkata, dia hanya mengetahui tentang telefon milik anaknya telah dirampas apabila diberitahu mengenainya.

“Saya datang untuk mengambil telefon tersebut tetapi diberitahu yang ia hanya akan dipulangkan semula pada akhir semester. Pihak sekolah berkata bahawa semua telefon mudah alih yang dirampas dalam tempoh tiga bulan akan datang akan dipulangkan pada waktu yang sama,” tambahnya.

Lee berkata, tiada pemberitahuan secara bertulis diberikan mengenai rampasan telefon mudah alih dan menyatakan kebimbangan tentang siapakah yang akan bertanggungjawab sekiranya ia hilang.

Pada masa ini, para pelajar tidak dibenarkan membawa telefon mudah alih ke sekolah.

Lee dan dua lagi ibu bapa berjumpa dengan pihak berkuasa sekolah mengenai hal tersebut pada Jumaat di mana pihak berkenaan bersetuju untuk memulangkan telefon mudah alih itu kepada ibu bapa pada Isnin ini.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua yang mewakili mereka berkata, seorang penjaga telah menghubungi beliau dan mengadu mengenai bagaimana sekolah tersebut tidak mahu memulangkan telefon mudah alih milik pelajar kepada ibu bapa serta-merta, yang mendakwa bahawa mereka perlu menunggu sehingga berakhirnya semester pada 30 Oktober depan.

“Walaupun terdapat peraturan yang mengatakan bahawa para pelajar tidak dibenarkan membawa telefon mudah alih ke sekolah, pihak sekolah seharusnya menggunakan budi bicara mereka,” kata beliau.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong baru-baru ini berkata bahawa para pelajar dibenarkan untuk membawa telefon mudah alih dan gajet ke sekolah bermula tahun depan selepas peraturan dan undang-undang di bawah Akta Pelajaran 1996 dipinda.

Perubahan itu, tambahnya, selaras dengan pelaksanaan program pengajaran dan pembelajaran maya dinamakan sebagai “1Bestari” yang menawarkan WiFI percuma.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s