Rebat cukai hantar anak kelas sukan – Bernama


Rebat cukai hantar anak kelas sukan

3 Ogos 2012

$entry.content.caption.value
SHAH ALAM – Kementerian Belia dan Sukan akan mencadangkan kepada kerajaan supaya mempertimbangkan insentif seperti pelepasan cukai dan rebat cukai kepada ibu bapa yang menghantar anak mereka ke kelas sukan.

Timbalan Menterinya, Gan Ping Sieu berkata insentif itu bagi menggalakkan budaya sukan di kalangan kanak-kanak serta remaja sekaligus dapat memupuk gaya hidup sihat.

“Perkara ini akan dimajukan kepada kabinet untuk diteliti dan kementerian melihatnya sebagai satu usaha untuk menggalak ibu bapa menghantar anak mereka terbabit dalam bidang sukan.

“Insentif ini juga wajar memandangkan sesetengah sukan memerlukan kos yang agak besar antara RM800 hingga RM1,000 sebulan,” katanya selepas merasmikan Kejohanan Bola Keranjang Jemputan Antarabangsa SP Setia 2012 di sini hari ini.

Beliau berkata perkara itu juga telah mendapat persetujuan dalam perbincangan dengan lapan agensi berkaitan kementerian itu baru-baru ini sebelum dihantar untuk penelitian Kementerian Kewangan.

Julai lepas, Ping Sieu turut memaklumkan kerajaan akan membantu pengusaha pusat sukan untuk membangunkan venue mereka melalui pemberian insentif yang sama bertujuan membantu pihak swasta membina lebih banyak pusat sukan.

Sementara itu, 17 pasukan termasuk enam dari Macau, China, Indonesia, Singapura, Chinese Taipei dan Filipina mengambil bahagian dalam kejohanan yang menawarkan hadiah wang tunai bernilai AS$4,700.
Kejohanan itu diadakan selama tiga hari sehingga Ahad ini. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s