Tiga beranak terselamat – Sinar Harian


Tiga beranak terselamat
WARTAWAN SINAR HARIAN
6 Ogos 2012

Keadaan kereta mangsa yang remuk akibat kemalangan di KM 34 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh.
SERENDAH – Tiga beranak berdepan detik mencemaskan apabila kereta yang mereka naiki dirempuh sebuah kereta dari arah bertentangan di Kilometer 34 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh, tengah hari semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 12 tengah hari itu, kereta jenis Proton Wira yang dipandu Yap Chow Soon, 37, dari arah Rawang menghala ke Ipoh hilang kawalan dan terbabas seterusnya melambung ke arah kereta dinaiki tiga beranak berkenaan. Saksi kejadian yang enggan dikenali, berkata, insiden itu dipercayai berlaku akibat daripada kecuaian pemandu kereta Wira yang gagal mengawal kenderaan sehingga menyebabkannya terbabas ke laluan bertentangan.

“Ketika tiba di laluan berdekatan persimpangan Taman Melati dekat Boys Home, pemandu kereta Wira berkenaan cuba menekan membrek kerana kereta di hadapannya memperlahankan kenderaan.

“Bagaimanapun, pemandunya gagal mengawal kereta lalu terbabas dan melepasi pembahagi jalan sebelum merempuh kereta Perodua Viva dinaiki tiga beranak yang dalam perjalanan ke Rawang,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Orang ramai yang melihat kejadian itu cuba membantu dengan mengeluarkan mangsa sebelum dibawa menaiki ambulan ke Hospital Selayang (HS) bagi mendapatkan rawatan.

Kesan rempuhan itu mengakibatkan pemandu kereta Viva, Salmah Hashim berusia awal 40-an cedera di muka dan kaki.

Turut cedera, anak perempuannya yang duduk di bahagian hadapan penumpang dikenali sebagai Nor Diyana, 11, manakala anak lelaki mangsa duduk di bahagian belakang tidak

mengalami sebarang kecederaan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Norel Azmi Yahya Affendi berkata, pemandu kereta Wira berasal dari Bukit Putra Sungai Buloh itu cuba mengelak sebuah kenderaan di hadapannya yang menekan brek secara mengejut.

“Tindakannya untuk mengelak daripada melanggar kenderaan berkenaan menyebabkannya terbabas ke laluan bertentangan sebelum merempuh kereta dinaiki tiga mangsa.

“Sehingga kini kita telah menerima laporan daripada pemandu kereta wira berkenaan dan kejadian masih disiasat,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s