Ibu bapa cuai didakwa – Berita Harian


Ibu bapa cuai didakwa
06:06:46 AM Cetak Emel Kawan

Kuala Terengganu: Ibu bapa yang membiarkan anak mereka bermain mercun tidak akan terlepas daripada dikenakan tindakan undang-undang.

Ketua Polis negeri, Datuk Jamshah Mustapa, berkata selain peniaga mercun, pihaknya juga tidak bertolak ansur terhadap ibu bapa yang cuai dan membiarkan anak mereka berdepan risiko apabila bermain mercun.

“Jika kita dapat menahan kanak-kanak yang bermain mercun ini, ibu bapa mereka akan didakwa di mahkamah kerana kecuaian membiarkan anak mereka bermain mercun,” katanya selepas mengadakan tinjauan mesra di Bazar Ramadan Dataran Shah Bandar, di sini, kelmarin.
Ibu bapa perlu awasi anak mereka

Jamshah berkata, pihaknya mendapati aktiviti penjualan mercun di negeri ini masih berleluasa dan ibu bapa perlu memastikan anak mereka tidak membeli dan bermain bahan letupan terlarang yang boleh mengundang bahaya.

Selain itu katanya, orang ramai hanya boleh membeli dan bermain dua jenis mercun yang dibenarkan iaitu, jenis ‘Happy Boom’ dan ‘Pop-pop’, yang tidak membahayakan atau mencederakan pengguna.

Dapatkan permit untuk jual mercun
“Bagaimanapun, peniaga yang menjual dua jenis mercun ini masih perlu mendapatkan permit polis.

“Jika mereka menjualnya tanpa permit, penjual boleh ditahan dan disabitkan kesalahan.

“Malah, peniaga yang didapati menjual mercun selain daripada dua jenis yang dibenarkan ini akan didakwa mengikut Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957 (Akta 2007) dan dipenjarakan hingga tujuh tahun dan denda tidak lebih RM10,000 jika didapati bersalah,” katanya.

Beliau berkata, setakat dua minggu Ramadan, empat kes memiliki mercun sudah dikenakan tindakan, dengan dua peniaga mercun sudah didakwa masing-masing membabitkan rampasan bernilai RM200 dan RM17,000.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s