Sekolah agama diceroboh lagi – Berita Harian


Sekolah agama diceroboh lagi
06:04:24 AM Cetak Emel Kawan

Pasir Gudang: Pihak tertentu dikesan memecah masuk Sekolah Agama (SA) Pasir Gudang 2 dekat Taman Air Biru di sini dan merosakkan pelbagai harta benda serta kelengkapan pembelajaran.

Sejak awal tahun ini, sudah tiga kali sekolah itu didakwa dipecah masuk dengan kejadian terbaru disedari pagi semalam, apabila bilik guru, pejabat pentadbiran serta kedai koperasi sekolah dipecah dan diselongkar.

Selain menyelerakkan semua buku dan peralatan dalam almari, penceroboh turut memecahkan komponen beberapa unit komputer yang ada di situ, selain menyembur cat pada carta pentadbiran sekolah terbabit.
Malah, pelbagai jenis barang keperluan yang dikumpulkan dalam koperasi sekolah oleh guru dan pengurusan, untuk diagihkan kepada anak yatim dan murid miskin turut dirosakkan dan dimusnahkan penceroboh.

Setiap kali pencerobohan berlaku, laporan polis dibuat tetapi setakat ini dalang kejadian itu belum mampu dikesan.

Guru yang buntu dengan kejadian itu percaya, pencerobohan terbabit mungkin membabitkan pelajar sekolah itu yang mempunyai masalah disiplin yang bersekongkol dengan orang luar sebagai dalang.

Guru Besar SA Pasir Gudang 2, Mohd Idhaufi Lan, berkata kejadian terbaru disedari jam 7 pagi semalam, ketika guru datang untuk memulakan sesi persekolahan dan percaya penceroboh mahu mencari wang tunai yang disimpan di sekolah itu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s