Petani, dua pelajar sekolah ditahan miliki mercun – Sinar Harian


Petani, dua pelajar sekolah ditahan miliki mercun

WARTAWAN SINAR HARIAN
9 Ogos 2012

KAMPUNG RAJA- Seorang petani bakal berdepan tindakan undang-undang apabila ditahan kerana memiliki pelbagai jenis mercun bernilai kira-kira RM200, di rumahnya dekat Jabi.

Timbalan Ketua Polis Daerah, DSP Noorzainy Mohd Noor berkata, lelaki berusia 39 tahun itu ditahan sepasukan polis yang menyerbu rumahnya di Kampung Jabi pada jam 3.30 petang kelmarin.

Menurutnya, pemeriksaan lanjut di dalam rumah suspek menemui pelbagai jenis mercun antaranya empat kotak Thunder Clap 1 Voice, dua paket magical shoot, satu peket20 Ball Roman Candle dan masing-masing satu kotak pop-pop, crackling flower serta Invincible Hero.

“Suspek telah ditahan untuk siasatan lanjut manakala kesemua mercun tersebut telah dirampas,” katanya.

Dalam kes berasingan, dua pelajar perempuan tingkatan tiga dan empat sebuah sekolah menengah turut ditahan kerana kesalahan sama.

Dua beradik berusia 15 dan 16 tahun itu ditahan di sebuah rumah di Kampung Pasir Akar, Hulu Besut pada jam 1.55 petang selepas polis menemui sejumlah mercun pelbagai jenis dianggarkan bernilai RM150.

“Hasil siasatan awal, kedua-dua suspek mengaku mercun tersebut milik mereka dan kedua-dua mereka ditahan manakala mercun dirampas,” katanya.

Katanya, kesemua  kes berkenaan disiasat di bawah Seksyen 8 Akta Bahan Letuan 1957.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s