Pingat Pandelela bukti kejayaan wujud sekolah sukan – Bernama


Pingat Pandelela bukti kejayaan wujud sekolah sukan

10 Ogos 2012
ALOR SETAR- Kejayaan atlet terjun negara, Pandelela Rinong meraih pingat gangsa Olimpik dalam acara 10m platform wanita membuktikan kejayaan kerajaan dalam mewujudkan sekolah sukan, kata Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Wee Ka Siong.

Beliau berkata kemenangan Pandelela, bekas pelajar Sekolah Sukan Bukit Jalil, membuktikan usaha Kementerian Pelajaran menubuhkan sekolah sukan boleh membantu negara meraih pingat pada temasya sukan antarabangsa.

“Kontinjen negara kini tidak hanya bergantung kepada acara badminton untuk memperoleh pingat negara dalam Sukan Olimpik,” katanya pada sidang media selepas majlis penyerahan cek bantuan modal kepada Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SRJKC) dan Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMJK) di Kedah di SRJKC Keat Hwa di sini hari ini.

Gadis Bidayuh berusia 19 tahun itu mengumpul 359.20 mata, di belakang Chen Ruolin dari China yang berjaya mempertahankan gelarannya dengan 422.30 mata dan pingat perak menjadi milik penerjun Australia Brittany Broben dengan 366.50 mata.

Sementara itu, Wee berkata Kementerian Pelajaran hari ini menyerahkan cek bantuan modal berjumlah RM6.975 juta iaitu sebanyak RM5.625 juta kepada 68 SRJKC dan RM1.35 juta kepada empat SMJK di Kedah.

Beliau berkata peruntukan itu adalah daripada peruntukan RM100 juta kepada SJKC, Sekolah Agama Bantuan Kerajaan, Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil dan Sekolah Mubaligh di seluruh negara yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Belanjawan 2012.

“Di Kedah terdapat tujuh Sekolah Mubaligh yang akan menerima peruntukan tersebut sebanyak RM1.45 juta dan kita akan serahkan dalam tempoh terdekat,” katanya

Ditanya mengenai dakwaan bahawa peruntukan kepada sekolah tersebut tidak mencukupi, Wee berkata perkara tersebut tidak pernah berlaku memandangkan pihak kementerian telah membuat kajian sebelum memberi peruntukan itu.

“Kalau sekolah itu hendak buat bangunan sekolah, kita akan turun padang dan buat kajian mengenai kos yang diperlukan sebelum meluluskan peruntukan tersebut,” katanya. -Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s