Kerajaan Persekutuan ambil alih pentadbiran sekolah agama Johor – Kosmo


Kerajaan Persekutuan ambil alih pentadbiran sekolah agama Johor

SULTAN Johor (tengah) diiringi Muhyiddin (kanan) dan Abdul Ghani (kiri) mencemar duli ke majlis menandatangani perjanjian untuk mendaftarkan
sekolah agama Johor di bawah pentadbiran Sekolah Agama Bantuan Kerajaan di Johor Bahru semalam.

JOHOR BAHRU – Pendaftaran 28 buah sekolah agama negeri Johor sebagai Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) tidak sesekali mengurangkan bidang kuasa kerajaan negeri dan Sultan Johor terhadap pengurusan sekolah berkenaan.

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail ibni Almarhum Su1tan Iskandar bertitah, kuasa mutlak baginda terhadap hal ehwal agama Islam Johor juga tidak terjejas atau berkurangan berikutan pendaftaran sekolah tersebut sebagai SABK.

“Kuasa mutlak raja tidak akan terkurang atau terjejas dengan pendaftaran itu.

“Sebarang keputusan mengenai sekolah terbabit hendaklah selaras dengan Enakmen Pentadbiran Agama Negeri Johor dan disembah kepada saya terlebih dahulu,” titah baginda semalam.

Baginda bertitah demikian pada majlis menandatangani memorandum persefahaman pendaftaran sekolah agama negeri Johor sebagai SABK di sini.

Turut hadir ialah Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim; Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman.
SEKOLAH agama Johor kini mendapat nafas baharu selepas ia kini di bawah pentadbiran Sekolah
Agama Bantuan Kerajaan.

Pada majlis itu, sebanyak 20 buah sekolah menengah agama rakyat dan lapan buah sekolah rendah agama bersepadu di negeri itu didaftarkan sebagai SABK.

Sultan Johor selaku ketua agama Islam negeri bertitah, sekiranya terdapat sebarang pelanggaran perjanjian yang ditandatangani semalam, baginda tidak teragak-agak untuk membatalkannya.

Sementara itu, Muhyiddin dalam ucapannya mengesahkan perjanjian tersebut tidak menjejaskan kuasa Sultan Johor, Majlis Agama Islam negeri, Jabatan Agama Islam negeri dan pihak berkepentingan yang lain.

“Ini telah ditetapkan dalam Perkara 17 memorandum persefahaman yang jelas menyatakan bahawa kuasa-kuasa pihak berkepentingan adalah kekal, malah masih mempunyai tanggungjawab terhadap sekolah-sekolah berkenaan,” kata beliau.

Katanya, dengan kemasukan sekolah agama negeri Johor sebagai SABK, seramai 684 guru dan 116 petugas sokongan diberi peluang menjawat jawatan tetap dan berpencen di bawah Kementerian Pelajaran.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s