Rel kereta api lokasi lepak pelajar sekolah – Sinar Harian


Rel kereta api lokasi lepak pelajar sekolah
WARTAWAN SINAR HARIAN
15 Ogos 2012

Pelajar dilihat sanggup berbaring di kawasan landasan sewaktu sesi persekolahan.
Tiga pelajar berpakaian seragam ini cuba melindungi wajah mereka seolah-olah menyedari gelagat mereka dirakam.
ALOR SETAR – Kawasan projek pembinaan landasan kereta api elektrik berkembar telah disalahguna pelajar sekolah dengan menjadikan kawasan itu sebagai lokasi ponteng setiap hari.

Majlis Ketua Kampung (MKK) Taman Sri Taman, V R Kumar Naidu berkata, masalah yang berlaku sejak empat tahun itu masih belum diatasi walaupun pernah membuat laporan pada pihak Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Kota Setar pada tahun lalu.

Menurutnya, kebiasaannya sekitar 20 hingga 30 pelajar melepak di kawasan itu sekitar jam 7 pagi hingga waktu tengah hari sebelum masuk semula ke kawasan sekolah selepas tamat sesi persekolahan.

“Tahun lalu selepas saya membuat laporan, ada tindakan daripada polis namun selepas setahun kes ini berlalu, ia berlaku semula.

“Mereka yang ponteng itu berusia di antara 13 tahun hingga 17 tahun dan kebiasaannya mereka akan memakai pakaian seragam sekolah, mungkin untuk mengaburi mata ibu bapa,” katanya kepada Sinar Harian.

Kumar berkata, pelajar bukan sahaja baring di kawasan landasan malah ada dalam kalangan penduduk yang mendakwa terlihat golongan terbabit mengutip besi di kawasan sekitar landasan.

Dia berkata, ada juga yang mendakwa pernah terlihat ada kenderaan yang akan datang kepada mereka untuk mengambil besi yang telah dikutip.

Menurutnya, selain itu ada juga dakwaan yang memaklumkan pelajar pernah meminta wang daripada penduduk berkemungkinan untuk membeli makanan bagi mengalas perut.

“Kita bimbang dengan masa hadapan pelajar sekiranya masalah ini tidak diambil peduli atau dibiarkan sehingga bertahun-tahun oleh pihak yang bertanggungjawab.

“Pihak sekolah perlu peka dengan kehadiran pelajar, sekiranya ada pelajar yang tidak hadir selama beberapa hari, mereka perlu mengambil tindakan dengan menghubungi ibu bapa pelajar,” katanya.

Katanya, pihak sekolah dan PPD diharap dapat melakukan pemantauan di kawasan terbabit agar kegiatan pelajar terlibat dapat dihentikan.Selain sekolah dan PPD, ibu bapa juga perlu memainkan peranan dengan memastikan anak mereka sentiasa berada di dalam kawasan sekolah pada waktu persekolahan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s