Tenaga pengajar terlatih penting untuk Kesusasteraan Inggeris – Bernama


Tenaga pengajar terlatih penting untuk Kesusasteraan Inggeris

23 Ogos 2012

KUALA LUMPUR – Kerajaan diminta menyediakan tenaga pengajar yang terlatih terlebih dahulu sebelum memperkenalkan semula subjek Kesusasteraan Bahasa Inggeris di peringkat sekolah menengah.

Pengerusi Persatuan Ibu Bapa Untuk Pendidikan Malaysia (Page) Datin Noor Azimah Abdul Rahim berkata tenaga pengajar yang terlatih amat penting untuk membimbing pelajar menghayati subjek itu, selain hanya menyediakan bahan sumber atau buku-buku sastera.

Kemampuan guru melaksanakan hasrat ini penting seperti mana pelaksanaan pengajaran subjek sains dan matematik dalam bahasa Inggeris agar ia tidak dilihat sebagai melampaui kemampuan pelajar mempelajarinya, katanya kepada Bernama bagi mengulas hasrat kerajaan memperkenalkan semula subjek Kesusasteraan Bahasa Inggeris di peringkat sekolah menengah.

Isnin lepas, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran berkata cadangan itu akan dikaji dari segi tarikh pelaksanaannya terlebih dahulu menerusi kajian semula sistem pendidikan nasional.

“Sastera Inggeris ini bukan sesuatu yang ‘ringan’, sedangkan dahulu Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) pun pelajar kita susah untuk fahami, inikan pula sastera Inggeris,” kata Noor Azimah.

PPSMI yang bermula pada tahun 2003 hanya mampu dilaksanakan sehingga tahun 2008 sebelum kabinet memutuskan untuk tidak meneruskannya lagi pada tahun 2009.

Sementara itu Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) Hashim Adnan berpendapat kajian yang lebih mendalam perlu dilakukan sebelum cadangan itu dilaksana dalam sistem pendidikan negara.

Bagaimanapun, Hashim berkata jika kerajaan berjaya mencari suatu kaedah yang difikir mampu mendatangkan minat untuk pelajar mempelajari subjek itu bagi menguasai bahasa Inggeris maka tidak ada salahnya ia diteruskan.

“Perlu diingatkan bahawa bukan mudah untuk kita tarik minat pelajar belajar subjek sastera Melayu dan inikan pula sastera Inggeris kerana rata-rata pelajar beranggapan tiada nilai ekonomi dan kerjaya dalam subjek sastera.

“Tetapi jika kerajaan berjaya mencari alternatif kepada masalah itu tidak mustahil subjek sastera menjadi pilihan utama pelajar termasuklah sastera
Inggeris,” katanya. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s