Remaja berjalan 937 kilometer bawa Jalur Gemilang – Sinar Harian


Remaja berjalan 937 kilometer bawa Jalur Gemilang

WARTAWAN SINAR HARIAN
29 Ogos 2012
Remaja berjalan 937 kilometer bawa Jalur Gemilang
Nithya (kiri) bersama bapa, adiknya dan Heng Raee yang dilepaskan oleh Ketua Pemuda MIC Negeri, M Veeran di hadapan Hotel Panorama, Taiping, pagi semalam.

TAIPING – Bagi membuktikan semangat cintakan tanah air, seorang remaja dari Tambun, Ipoh,  sanggup berjalan kaki sejauh 937 kilometer mengibarkan Jalur Gemilang bermula 17 Ogos lalu.

R Nithya, 13, membuat kejutan apabila menyertai Misi Berjalan Kaki Kibar Jalur Gemilang bermula dari Melaka sehingga ke Kedah untuk membuktikana rasa cintakan Malaysia selain mahu memahat nama di Malaysia Book of Records pada 16 September sempena Hari Malaysia nanti.

Nithya berkata, tarikh 16 September itu adalah hari lahirnya, memandangkan ia sama dengan sambutan Hari Malaysia, dia ingin mengabadikan kenangan di dalam rekod Malaysia yang menjadi kebanggaan seluruh rakyat.

“Selain itu saya mahu membuktikan yang slogan ‘Malaysia Boleh’ tidak terhad kepada sesiapa sahaja untuk membuktikan kebolehan diri sendiri.

“Jadi saya mahu dikenali sebagai rakyat Malaysia yang berjiwa kental selain mahu melihat sejauh mana kebolehan dan kekentalan saya dari segi fizikal serta mental,” katanya ketika ditemui di hadapan Hotel Panorama, Taiping, pagi semalam.

Sementara itu, bapanya Ragu Rajamani, 37, berkata, hasrat yang disuarakan anak perempuannya itu sekali gus turut memberi kesedaran kepada dirinya sendiri.

“Memang pada mulanya saya terkejut dan tidak percaya dia mahu mengibarkan Jalur Gemilang dengan berjalan kaki sejauh hampir 1,000 kilometer.

“Namun demi cita-cita Nithya saya sebagai bapa harus memberi sokongan dan dorongan, dalam masa yang sama turut ingin menyertai misi itu disebabkan merasa kagum dengannya,” katanya.

Ragu berkata, bukan sahaja dia dan Nithya malah adik kepada Nithya, Nithya Darshini, 10, turut mahu menyertai misi itu termasuk seorang anak jiran yang agak rapat dengan keluarganya, Yueoh Heng Raee, 21.

Katanya, mereka mengambil keputusan untuk memulakan perjalanan berjalan kaki mengibarkan Jalur Gemilang bermula pada 17 Ogos lalu di Afamosa, Melaka dan akan mengakhiri kembara itu di Dataran Alor Setar, Kedah pada 31 Ogos 2012 ini sekali gus menyambut Hari Kemerdekaan Negara yang ke-55.

“Banyak juga destinasi sepanjang perjalanan ini termasuk di Taiping yang merupakan antara Bandar bersejarah di negeri Perak.

“Selepas Taiping kita akan singgah di Selama, Kedah sebelum bertolak ke Butterworth dan seterusnya dijangka tiba di Alor Setar pada tarikh yang telah ditetapkan dengan menggunakan jalan lama,” katanya.

Tambahnya, misi itu sekali gus membawa nama Perak termasuk mempromosikan tempat-tempat pelancongan yang menjadi tarikan pelancong, dalam masa sama adalah untuk Tahun Melawat Perak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s