Murid tahun 3 lemas ketika mandi di tasik – Sinar Harian


Murid tahun 3 lemas ketika mandi di tasik

WARTAWAN SINAR HARIAN
7 September 2012

PASIR MAS – “Umi, esok (hari ni) sekolah adik cuti,” itu antara kata-kata terakhir kanak-kanak mati lemas di sebuah tasik, tidak jauh dari kediamannya di Gual To’ Deh, di sini, semalam.

Biarpun merasa pelik dengan kata-kata mangsa, Rabiatul Adawiyah Kamaruzaman, 9, murid Sekolah Kebangsaan Rantau Panjang, Norizan Hamzah, 41, hanya memendamkannya dan tidak mengesyaki perkara buruk akan menimpa anaknya.

Ibu kepada lapan anak ini tidak menyangka dalam tempoh tiga tahun dia kehilangan tiga ahli keluarga.

Bagaimanapun, dia pasrah dengan ketentuan Ilahi dan sedar tuhan lebih menyayangi suami dan anak-anaknya.

Norizan berkata, berita kematian Rabiatul Adawiyah begitu berat diterimanya kerana sekali lagi diuji tuhan kehilangan orang tersayang.

Menurutnya, 26 Jun 2009 suami meninggal kerana pendarahan dalam otak, diikuti anak lelakinya pada 1 Ogos 2010 akibat masalah pada paru-parunya sejak kecil lagi.

“Saya reda kerana tuhan lebih sayangkan mereka, tetapi tidak menyangka cuti yang dimaksudkan rupa-rupanya dia tidak mahu ke sekolah.” katanya kepada Sinar Harian.

Norizan berkata, semalam dia ke Jeli kerana ada urusan di sana, selepas itu merancang ke Kota Bharu, bagaimanapun dia tidak sempat ke sana kerana dimaklumkan berita kematian anak ketujuh daripada lapan beradik itu.

Menurutnya, setelah diberitahu anaknya, Khaliman, 11, adiknya lemas barulah dia terkenang semula kata-kata itu.

“Sebelum ini arwah pernah mengikut abangnya mengail di tasik itu, dan kerap bercerita airnya cetek.

“Saya juga kerap berpesan supaya mereka berhati-hati jika ke tasik itu,” katanya.

Norizan berkata, anaknya ke tempat kejadian bersama abangnya Khaliman, 11, Firdaus, 13, dan adik bongsunya berusia lima tahun yang juga lelaki.

Menurutnya, dia dimaklumkan penduduk semalam air ditandak untuk menanam padi berbanding biasa agak cetek dan tidak terlalu risau anaknya ke sana.

“Sekarang hanya tinggal enam anak bersama saya tiga lelaki dan tiga perempuan,” katanya sedih mengenangkan kehilangan anak perempuannya itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Pasir Mas, Asisten Komisioner (ACP) Haliludin Rahim mengesahkan menerima maklumat berhubung kejadian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s