Peruntukan hampir semua kementerian dinaikkan dalam Bajet 2013: Ahmad Husni – Bernama


Peruntukan hampir semua kementerian dinaikkan dalam Bajet 2013: Ahmad Husni

08/09/2012 – 17:22:48 PMCetakEmel Kawan
IPOH: Secara keseluruhannya, peruntukan kepada hampir semua kementerian akan dinaikkan menerusi Bajet 2013 yang dijadualkan dibentangkan di Parlimen, 28 September ini, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Beliau berkata, Kabinet meluluskan draf Bajet 2013 yang dibentangkan kepada jemaah menteri pada mesyuaratnya Rabu lalu dan pihaknya sudah meneliti satu persatu perbelanjaan kesemua kementerian.

“Kita sudah meminta bantuan Bank Dunia dan di bawah Inisiatif Pembaharuan Strategik… kita telah meneliti perbelanjaan (kementerian) satu persatu.

“Jadi, asasnya, kesemua kementerian akan mendapat peruntukan dan hanya satu atau dua akan berkurangan berikutan inisiatif rasionalisasi,” katanya ketika menghadiri jamuan Rumah Terbuka Aidilfitri anjuran pasar raya borong Mydin di Gugusan Manjoi di sini, hari ini.

Berhubung beberapa perkara yang dibangkitkan sejak tahun lalu, antaranya mengenai cukai, cukai pendapatan dan cukai korporat, beliau berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan mengumumkan perkara itu.

“Tetapi, kita tidak berhasrat untuk meningkatkan kadar cukai,” katanya.

Beliau berkata, peningkatan peruntukan kepada kementerian akan dibantu oleh peningkatan jumlah hasil kerajaan.
“Seperti yang saya kata, di bawah Inisiatif Pembaharuan Strategik, kami sudah melakukan kajian indeks perolehan, khususnya mengenai cukai pendapatan di mana kita mengkaji kelemahan dan kita percaya, ia akan terus menyumbang kepada pendapatan tinggi bagi negara ini,” katanya.

Beliau berkata, tiga parameter asas kepada bajet itu pertamanya kerajaan perlu memastikan adanya lebihan kos operasi yang bermakna hasil perlu melebihi perbelanjaan, keduanya pertimbangan terhadap dasar fiskal iaitu pengurangan defisit dan ketiga nisbah hutang berbanding keluaran dalam negara kasar (KDNK) perlu dikekalkan di bawah 55 peratus.

Ahmad Husni yang juga Ahli Parlimen Tambun berkata, kerajaan terus menyasarkan pengurangan defisit dalam Bajet 2013 berbanding tahun sebelum ini.

“Mengenai nisbah hutang berbanding KDNK, 55 peratus adalah paras berhemah tetapi kerajaan tidak mempunyai sebarang masalah untuk membayar balik hutang berkenaan,” katanya.

Defisit fiskal negara bagi 2011 menurun kepada 5.0 peratus daripada KDNK, berbanding jangkaan 5.4 peratus ketika pembentangan bajet itu.

Defisit kerajaan Persekutuan bagi 2012 dijangka terus berkurangan kepada 4.7 peratus daripada KDNK. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s